Pe masura ce economia isi revine, oamenii isi schimba jobul si invata cum sa lucreze pentru o noua companie si un nou sef. Dar ceea ce multi nu constientizeaza este ca primele zile pot da tonul pentru toata perioada de timp pe care o vor petrece la acel nou loc de munca.
Astfel, daca te plangi cu privire la un lucru inca din prima zi, s-ar putea sa ramai pentru totdeauna cu o reputatie de plangacios. Daca barfesti despre vechea ta slujba in prima saptamana, s-ar putea sa fii considerat ca imatur.
Pentru a evita astfel de etichete negative, sa ne uitam la moduri in care te poti purta cu profesionalism in noua pozitie. Anita Bruzzese, blogger si autor al unor carti de business in domeniul resurselor umane explica pe pagina sa de LinkedIn ce trebuie sa faci pentru a nu capata o reputatie proasta.
1. Nu il vorbi de rau pe fostul angajator
Poate fi tentant sa le dezvalui noilor colegi sau sefului amanunte nu tocmai placute despre fostul loc de munca, dar ai grija ca vei putea parea rautacios si nepoliticos. In plus, nu cunosti suficient de bine noul colectiv de munca, astfel ca fostul sef pe care il tot barfesti poate fi ruda cu un nou coleg.
2. Asculta, asculta, asculta
Vei avea o multime de intrebari atunci cand vei incepe un nou loc de munca, dar nu incepe sa le adresezi pana cand nu auzi tot ceea ce are de spus interlocutorul tau. Invata nume, instructiunile cu privire la proceduri, ia notite despre politicile companiei. Acest lucru le va arata altora ca esti dornic sa inveti si nu vei mai fi nevoit sa intrebi orice, pentru ca unele informatii le vei afla fara sa le soliciti.
3. Vino devreme, pleaca tarziu
Procedand astfel, ii vei demonstra noului sef ca esti entuziast si dedicat noului loc de munca si companiei.
4. Fa o lista cu intrebari
Dupa cum am mentionat mai sus, vei avea o multime de intrebari legate de noul job, dar nu le adresa de fiecare data cand iti trece prin cap. Colegii tai vor obosi sa iti tot raspunda si sa ii intrerupi din treaba lor. In schimb, ai putea sa ti le notezi pe o lista si sa rogi un coleg sau pe seful tau sa iti raspunda la ele atunci cand au timp.
5. Integreaza-te in noul colectiv
La un nou loc de munca nu este momentul potrivit sa te intinzi cu pauza de pranz mai mult decat este persmis. De asemenea, nu este indicat sa te imbraci diferit fata de restul colegilor sau sa initiezi o petitie pentru introducerea de bere la meniul de pranz. Ar trebui sa iti concentrezi eforturile in a demonstra ca esti un jucator de echipa, cu respect pentru politicile si cultura companiei.
5 moduri de a-i impresiona pe ceilalti la un nou loc de munca
Sursa: DailyBusiness