Sa faci afaceri in Romania lui 2014 este, in continuare, un adevarat sport extrem. Poate mai mult ca oricand, trebuie sa iti alegi cu mare atentie partenerii, sa gandesti business-ul pornind de la realitati si nu de la promisiuni, indiferent de la cine vin, si sa strangi bani pentru "zile negre", pentru ca acestea vor continua sa vina, spun analistii
Dovada ca business-ul scartaie in continuare in Romania - dincolo de statisticile oficiale privind cresterea economica - sunt datele de la Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).
Ultimele informatii, disponibile pentru perioada ianuarie-aprilie 2014, arata ca 8889 de firme au intrat in insolventa, declarandu-se incapabile sa mai functioneze in conditii normale. On perioada similara din anul trecut declarasera insolventa 10.379 firme (+14,36%)
Iar pe ansamblu, in ultimii 2 ani si 4 luni, s-au inregistrat 65.283 de firme in insolventa (26.807 in 2012 si 29.587 in 2013).
“Romania este tara cu cea mai mare pondere a insolventelor in totalul firmelor, cu procente de zeci de ori mai mari chiar si comparativ cu Polonia sau Ungaria”, afirma specialistii de la compania de business information si credit risk management KeysFin.
Potrivit acestora, cele mai multe firme care au intrat in insolventa sunt victimele blocajului financiar care ajunge, in unele cazuri, la 6-8 luni.
Mai simplu spus, din momentul in care tai o factura si pana o incasezi, s-ar putea sa astepti mult si bine. Iar daca nu ai resurse financiare, intri la randul tau in blocaj si, in conditiile in care bancile ezita in continuare sa ofere finantare, nu iti ramane decat sa declari insolventa, sa incerci sa salvezi ce se mai poate.
Statistica KeysFin arata ca datoriile firmelor intrate in insolventa afecteaza in proportie de 60-70% relatiile dintre firme, ia restul se refera la finantari bancare, acesta fiind, de altfel, principalul motiv pentru cresterea ratei creditelor neperformante acordate companiilor.
Guvernul a evaluat datoriile firmelor aflate in insolventa la 41 miliarde de lei.
Autoritatile afirma ca in multe cazuri de insolventa este vorba de rea-vointa, fapt confirmat de unii specialisti.
"Sunt multe firme care profita de legislatie si isi declara peste noapte insolventa. Nu mai platesc datoriile la stat, isi blocheaza partenerii de afaceri, incurca economia", declara, zilele trecute, premierul Ponta intr-o declaratie privind provederile Codului Insolventei.
“Daca macar o parte dintre aceste datorii s-ar debloca, ar fi un lucru foarte bun si credem ca noua legislatie va rezolva acest lucru”, a declarat premierul.
Potrivit datelor de la Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), cele mai periculoase zone de business, privite din prisma insolventelor, sunt Bucuresti, Ilfov, Constanta, Brasov,Timis si Bihor.
Coincidenta sau nu, acestia sunt si polii economici ai Romaniei, acolo unde se fac inca afaceri.
In 2013, de exemplu, in Bucuresti si Ilfov au intrat in insolventa 4795 de firme, dintr-un total de 29.587 la nivel national.
La polul opus se afla judetele Botosani, Teleorman, Olt, Neamt si Calarasi, acolo unde abia daca sunt putin peste 100 de firme care au intrat in insolventa.
Situatia se repeta si in acest an. Statistica ONRC situeaza la loc fruntas Capitala, Brasovul, Timisul si Bihorul, “new entry” fiind Iasiul si Galatiul.
Cum eviti sa intri in hora insolventelor
Expertii de la KeysFin au cateva sfaturi esentiale pentru cei care fac business. In primul rand, sa isi construiasca afacerea pornind de la realitati, nu pe promisiuni, indiferent de la cine vin acestea.
In al doilea rand, sa se informeze temeinic cu privire la firmele cu care vor avea relatii de business - cum stau cu cifra de afaceri, cu datoriile, ce plaja de clienti au, daca prezinta antecedente de natura sa genereze posibile incidente comerciale etc.
In al treilea rand, este absolut esential construirea unui business-plan care sa includa asigurari si fonduri de “rezistenta” in caz de blocaj financiar.
In alta ordine de idei, e bine ca oamenii de afaceri sa evite mirajul unei relatii comerciale cu o firma aparuta peste noapte si sa incerce sa isi construiasca grupuri de afaceri cu firme de incredere, cu un comportament corect.
Decat sa tai 50 de facturi si sa nu incasezi nimic, mai bine tai numai doua, dar esti sigur ca vei fi platit la timp.
Insolventa unei firme, maxim 4 ani
Noul Cod al Insolventei ar urma, cel putin in opinia autoritatilor, sa curete piata insolventelor. Potrivit noii legislatii, aprobata de Parlament si care a ajuns la promulgare la presedintele Basescu, durata maxima a insolventei va putea fi de 4 ani de la confirmarea initiala, cu un plan de reorganizare pe maxim trei ani.
Asa ca firmele nu vor mai putea amana la nesfarsit plata datoriilor, invocand diverse motive. Cine nu reuseste sa isi revina, sa intre in faliment, spun expertii de la Ministerul Finantelor.
Legea mai prevede ca debitorul va putea demara procedura de insolventa doar in cazul unei valori-prag de 40.000 lei, iar vechimea minima a creantei pentru care se poate cere insolventa va fi de 60 de zile.
Pe de alta parte, daca debitorul nu isi respecta obligatiile curente de plata pentru o perioada mai mare de 60 de zile, creditorul respectiv va avea posibilitatea de a cere falimentul firmei aflate in insolventa.
In plus, in perioada de reorganizare, firmele vor putea incheia noi contracte, care sa le permita sa-si continue cursul normal al activitatii.
Totodata, noul Cod al Insolventei isi propune sa limiteze posibilitatea ca debitorii sa-si numeasca administratori favorabili. Administratorul provizoriu va fi numit, cu prioritate, de unul dintre creditori si doar de catre debitor in cazul in care nu exista alte cereri.
Legea face referire si la firmele de leasing care vor avea acelasi statul ca si creditorii bancari. Cu alte cuvinte, ratele vor fi trecute in tabel ca si celelalte obligatii.
Noul Cod al Insolventei mai prevede ca cererile de insolventa vor putea fi judecate doar de catre tribunalul in a carui circumscriptie se afla sediul principal sau sediul profesional al debitorului.
Interesant este si faptul ca creditorii vor putea primi bunuri in loc de bani, in contul creantelor.
Noua lege a fost adoptata de deputati inca din 15 aprilie, iar de atunci a fost contestata la Curtea Constitutionala.
Liberalii au acuzat faptul ca aceasta incalca dreptul de proprietate si ca instituie un tratament discriminatoriu.
Sesizarile Opozitiei au fost respinse de CCR, iar judecatorii urmeaza sa trimita legea la Presedintie pentru promulgare. in prezent, pentru procedura de insolventa a firmelor se aplica Legea nr. 85/2006.
Informatiile din materialul de mai sus sunt culese din barometrul privind starea business-ului romanesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare de la societatile comerciale si PFA-urile active din Romania.
65.000 de firme, in insolventa! Cu cine si in ce conditii mai poti sa faci afaceri in Romania
Sursa: DailyBusiness