Abilitatea arhitectului Frank Gehry de a crea spatii spectaculoase

Rolul pe care il are arhitectura in viata noastra este unul urias. Frank Gehry este unul dintre cei importanti arhitecti contemporani, celebru pentru perspectiva sa aproape sculpturala asupra designului cladirilor.

Intre cele mai cunoscute constructii realizate de Frank Gehry se numara: Muzeul Guggenheim, Sala de concerte Walt Disney,Casa care danseaza, Turnul Gehry si Muzeul muzicii.

Frank Gehry a stiut sa se impuna in domeniul arhitectural prin abilitatea sa de a crea spatii, forme si suprafete notabile, unice chiar, care se bucura de o mare apreciere din partea tuturor.

Printre materialele preferate de Frank Gehry este otelul inoxidabil. Acest material exercita o fascinatie atat asupra arhitectilor, cat si a publicului. Are suprafata stralucitoare, reflexiva, dar extrem de durabila ceea ce ofera constructiilor o identitate unica.

In afara de proprietatile estetice, otelul inoxidabil ofera, de asemenea, avantaje practice fata de alte materiale:  raport bun rezistenta-greutate, durabilitate, posibilitatea de reciclare.

Formele de otel inoxidabil utilizat in cladiri sunt la fel de variate ca materialul in sine, de la apicatiile pur functionale la cele estetice.  Dar, in general, otelul inoxidabil este foarte vizibil, iar aspectul sau este un motiv major pentru utilizarea sa. Nu e de mirare, prin urmare, ca placarea cu table din inox a fost folosita atat de des pentru exterioarele cladirilor.

Pentru cei mai multi cunoscatori, Gehry va ramane arhitectul care a gasit noi modalitati de a transforma cubul modernist, care este forma majoritatii cladirilor recente, combinand abstractul cu obisnuitul intr-un fel care este in intregime functional.

Cele mai importante premii cu care a fost de Frank Gehry  in domeniul arhitecturii sunt:

 Pritzker Architecture Prize 1989
Arnold W. Brunner Memorial Prize in Architecture 1977
Wolf Prize in Art (Architecture) 1992
Praemium Imperiale Award 1992
Gold Medal – American Institute of Architects 1999
Gold Medal – Royal Institute of British Architects 2000
Lifetime Achievement Award – Americans for the Arts 2000