Adio, live! Cum vrea CNA sa protejeze telespectatorii de injurii si scandaluri

Adio, live! Cum vrea CNA sa protejeze telespectatorii de injurii si scandaluri

Sunteti satui de scandalurile, injuriile si alte scene deplasate din platourile de televiziune sau studiourile radio? Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a gandit o masura de protectie: programele sa nu mai fie vizionate live, ci cu un delay de 120 de secunde.

Astfel, televiziunile si radiourile care realizeaza emisiuni in direct vor fi obligate peste cateva zile, sa emita cu aceasta intarziere, propunerea aflandu-se pentru inca putin timp in dezbatere publica, pe site-ul CNA, urmand sa fie adoptata ulterior.

Potrivit presedintelui CNA, Laura Georgescu, delay-ul de 120 de secunde are rolul de a preintampina difuzarea pe post a situatiilor scandaloase, prin introducerea publicitatii.  Cat de binevenita este initiativa CNA?
 

Robert Turcescu
Robert Turcescu

Robert Turcescu, moderatorul emisiunii "Sub semnul intrebarii", difuzata la B1 TV, este de parere ca masura nu reprezinta altceva decat “inca una dintre prostiile CNA”, respectiv o “idee creata a Laurei Geogescu, care vrea cu orice pret sa arate ca in mandatul ei de presedinte s-a intamplat ceva”.

Turcescu a declarat pentru DailyBusiness.ro ca CNA ia ca model in introducerea delay-ului, programele din SUA, dar cele romanesti nu pot fi comparate cu cele americane, “aflate la zeci de ani distanta de noi”.

"Bomboanele pentru coliva audiovizualului"

“CNA incearca sa gaseasca bomboanele pentru coliva audiovizualului, si sa aiba cu ce sa se laude la final. Acest gen de masuri sunt inaplicabile pentru Romania”, a spus Robert Turcescu.

El a adaugat ca in momentul acesta, statiile TV sunt intr-o stare financiara ingrozitoare, iar ca sa implementeze delay-ul, trebuie sa angajeze oameni si sa investeasca in aparatura necesara.

“CNA nu face altceva decat sa introduca autocenzura. Trebuie sa faci judecati si sa iei decizii in 15 secunde,  daca se mai emite practic sau nu”, a completat moderatorul postului B1 TV.

In opinia lui Turcescu,  zona de televiziune din Romania “nu sufera de lipsa delay-ului, ci de politizarea excesiva a organismului si slaba calitate profesionala a celor care fac parte din Consiliu”.

Turcescu: Delay-ul, frectie la picior de lemn

“Abia dupa ce se vor fi rezolvat aceaste probleme, va fi aplicata legea, se va judeca cu drepta masura zona audiovizualului din Romania,  abia atunci putem discuta de masuri tehnice in stare sa duca la limpezirea spatiului audiovizual. Atata vreme cat CNA este un organism politizat, plin de sinecuristi si oameni de partid, delay-ul acesta este o frectie la un picior de lemn”, considera Turcescu.

In opinia moderatorului,  Consiliul este vinovat moral fata de degradarea spatiului audiovizual din Romania, pentru ca nu aplica o lege care deja exista.

Moderatorul TV a mai spus ca “nu pot sa privesc cu simpatie o incercare tehnica a CNA de a se deroba de raspunderea unei judecati drepte”.

O amenda de 70.000 lei, pentru B1 TV

Afirmatiile lui Turcescu vin in contextul in care, saptamana trecuta, CNA a amendat postul B1 TV cu 70.000 de lei, pentru lipsa de impartialitate si echilibru in editiile din 12 si 25 decembrie ale emisiunii "Sub semnul intrebarii", dupa cum au spus membri Consiliului.

Amenda a fost aplicata la propunerea  presedintelui CNA, Laura Georgescu, pentru ca in editia din 13 decembrie a emisiunii "Sub semnul intrebarii" a fost invitat actorul Dan Puric, care a facut afirmatii precum: "Eu am spus ca Romania nu are, nu este un stat, este un stat mafiot condus de niste securisti nenorociti si imi asum aceasta afirmatie pentru ca dezastrul despre care tu vorbesti si primarul cu incompetenta lui e consecinta vanzarii de tara".

Moderatorul emisiunii, Robert Turcescu, i-a raspuns: "Ba un amic mi-a spus ca suntem condusi de un grup infractional, atentie, nu organizat, ci dezorganizat. Asta e si mai grav, adica astia nici nu au ordine in ceea ce fac in momentul de fata".

Membrii CNA au considerat ca Robert Turcescu nu si-a indeplinit rolul de moderator, asa cum impune legislatia audiovizualului.

In replica, Turcescu ne-a spus ca “si azi ma uit cu uluire maxima la amenda primita, cum un organism a coborat atat de jos in aplicare unei sanctiuni”.

Invitat amenintat la Realitatea TV

Un alt scandal recent, la care telespectatorii au asistat in direct, s-a intamplat la Realitatea TV, pe 1 februarie, in cadrul emisiunii “Deschide Lumea”. Atunci, liberalul  Mihaita Calimente si taranistrul Aurelian Pavelescu s-au certat ca la usa cortului. Lucrurile au degenerat, iar Pavelescu a sunat, in direct, la Politie, spunand ca se simte amenintat.
 

Laura Georgescu
Laura Georgescu

Facand referire la acest caz, presedintele CNA,  Laura Georgescu, a declarat pentru DailyBusiness.ro ca introducerea delay-ului este necesara pentru ca astfel de incidente sa nu se mai intample pe post.

Georgescu a explicat ca, practic, emisiunea TV care trebuie sa ajunga pe micile ecrane la si 30 de minute, pleaca din statia de emisie la si 28 de minute. 

Presedintele CNA a spus ca acest lucru este tehnic posibil cu ajutorul unui endcoder, de care, sustine Geogescu, toate televiziunile dispun, astfel ca nu implica  o noua achizitie de echipament din parte posturilor TV.

“Ce se intampla fizic in platou, ajunge cu doua minute in urma la consumator.  Eu, statie, vreau sa ma autoreglementez,  nu dau fizic scandalul pe post si am timp sa difuzez publicitate”, a adaugat presedintele CNA. 

Televiziunile pot sa capete astfel controlul asupra emisiei live, prin intermediul pauzei de publicitate sau a autopromovarii, in cazul in care postul abia difuzase reclama.

Delay-ul, dupa modelul Oscarurilor

Georgescu a dat exemplul Galei de acordare a Oscarurilor, care este transmisa cu un delay de exact 120 de secunde.  Din deley-ul respectiv, sunt scurtate si discursurile celor de pe scena, care depasesc de cele mai multe ori cele trei minute alocate.

Intrebata daca introducerea acestei masuri va reduce numarul amenzilor date de CNA posturilor TV, Georgescu a spus ca nu poate estima acest lucru pentru ca sanctiunile sunt aplicate posturilor din diverse motive, nu doar pentru limbaj. 
   
In ceea ce priveste motivele de nemultumire ale posturilor TV legate de introducerea delay-ului, presedintele CNA a spus ca pana acum “nu am primit nimic din partea lor”.

O amenda maxima pentru Antena 1

Antena 1 este un alt post TV amendat de nenumarate ori de CNA. Cea mai mare amenda a primit-o in 2011, pentru emisiunea "Un show pacatos", prezentata de Dan Capatos.

Atunci, CNA a dat amenda maxima posibila, de  200.000 de lei, pentru mai multe editii ale emisiunii lui Capatos, in care invitatii au folosit un limbaj vulgar, s-au certat si si-au adus acuzatii. 

Contactat de DailyBusiness.ro, Dan Capatos nu a vrut sa comenteze decizia de introducere a delay-ului. El a spus doar ca  “nu ma intereseaza ce face CNA. Este treaba lor, ma intereseaza ce fac eu ca sa respect legea”.