Aluminiul in forma pura este un metal foarte moale, si, prin urmare nu este potrivit pentru aplicatii in constructii. Prin adaugarea unor elemente de aliere (cupru, mangan, magneziu, zinc, etc.) si datorita proceselor de productie adecvate, proprietatile fizice si mecanice pot fi variate intr-o gama larga pentru a satisface cerintele unui numar mare de utilizari.
In mod natural aluminiul va oxida atunci cand este expus la aer, si aceasta pelicula subtire de oxid protejeaza pe deplin aluminiul in continuare.
Anodizare este un proces electrochimic prin care se consolideaza filmul de oxid natural de pe suprafata aluminiului, creste duritatea, rezistenta la coroziune si abraziune. Ofera un finisaj decorativ argintiu mat, de asemenea, pot fi obtinute suprafete colorate.
Materiale de constructie din aluminiu sunt fabricate din aliaje care sunt rezistente la intemperii, coroziune si la efectele daunatoare ale efectele razelor UV, asigurand performante optime pentru o foarte lunga perioada de timp.
In 1898, domul bisericii San Gioacchino din Roma a fost imbracat in table de aluminiu, care sunt inca in stare buna astazi, mai mult de 100 de ani mai tarziu.
Aluminiul este usor de prelucrat utilizand majoritatea metodelor – frezare, gaurire, taiere, perforare, indoire etc. Maleabilitatea buna a aluminiului, care este esentiala pentru extrudarea profilelor, este, de asemenea, folosita pentru laminarea sub forma de benzi si table subtiri, ca si pentru alte operatii de indoire si deformare, la cald sau la rece.
Flexibilitatea de proiectare, rezistenta, durabilitate si stabilitatea dimensionala sunt atribute remarcabile ale produselor din aluminiu. Nu este surprinzator, prin urmare, ca profilele din aluminiu constituie componentele structurale pentru suprafete mari de geamuri, cum ar fi verande, luminatoare, pereti cortina si ferestre mari glisante.
Fatadele inteligente incorporeaza sisteme din aluminiu care pot reduce consumul de energie in cladiri cu pana la 50%. Aluminiul joaca un rol-cheie in sustenabilitatea cladirilor noi si renovarea celor existente. Datorita proprietatilor sale de performanta, aluminiul contribuie in mare masura la performanta energetica, siguranta si confortul cladirilor noi. Versatilitatea aluminiului permite, de asemenea, restaurarea cladirilor existente, inclusiv cele istorice.