In ultimii 100 de ani inoxul a avut o contributie semnificativa la dezvoltarea societatii in care traim.
Rezistenta la coroziune a aliajelor de fier - crom a fost recunoscuta pentru prima data in 1821 de catre metalurgistul francez Pierre Berthier, care a remarcat rezistenta lor impotriva atacului unor acizi si a sugerat utilizarea lor pentru tacamuri.
In 1872, englezii Clark si Woods au brevetat un aliaj care este considerat astazi otelul inoxidabil (inox). O anumita cantitate de crom (de obicei, un minim de 11 %) adaugata otelului obisnuit ii da un luciu stralucitor si o rezistenta la coroziune. Aceasta proprietate este cea care il diferentiaza de alte forme de otel.
Inovatie
Sistemele de placare cu inox folosite in combinatie cu sistemele de izolare moderne, in special cele bazate pe nano-tehnologie low-cost, ofera un grad foarte ridicat de izolare termica (de 4-6 ori mai mare pe unitate de grosime) decat cele traditionale. Beneficiile de cost pe ciclu de viata a acestei tehnologii sunt justificate, chiar daca costul acestor sisteme de placare este usor mai mare decat sistemele conventionale.
Din punct de vedere arhitectural, inoxul este acceptat la nivel global, ca fiind o alegere excelenta. Clasa de inox 316 (1.4401) este cea mai potrivita pentru medii poluate, industriale sau marine datorita faptului ca are o rezistenta la coroziune mai mare decat alte clase standard, cum ar fi 304 (1.4301). Prin urmare, in aplicatiile de tip fatade urbane, unde poluarea cuplata cu probabilitatea ca un regim de curatare regulata nu poate fi respectat, clasa 316 ar fi, in general, ideala.
Intretinerea de rutina
Intretinere este necesara pentru a mentine calitatea si aspectul inoxului. In functie de mediul inconjurator, acest procedeu se realizeaza intre 1 si 10 ori pe an. O rutina de intretinere corespunzatoare prelungeste semnificativ durata de viata a otelului inoxidabil.
Reciclare
Inoxul are un continut reciclat foarte ridicat. La nivel global, s-a ajuns la concluzia, in urma unui studiu de caz realizat de International Forum Inox Steel (ISSF), ca procentul de inox reciclat este de 60%. In Europa, ISSF calculeaza ca aportul de inox reciclat se ridica la 70%.