Aproape 80% dintre românii de la oraş sunt de acord cu Legea interzicerii fumatului în spaţiile publice

Aproape 80% dintre românii din mediul urban (78%) sunt de acord cu Legea interzicerii fumatului în spaţiile publice, care urmează să intre în vigoare la data de 17 martie, arată un studiu realizat de o companie de consultanţă în marketing, remis marţi AGERPRES.

 

În acelaşi timp, aproximativ jumătate (52%) dintre românii din mediul urban, care utilizează internetul, susţin că vor continua să iasă în oraş cu aceeaşi frecvenţă ca până acum. Potrivit studiului realizat de iSense Solutions, nefumătorii sunt de acord, într-o proporţie de 92%, cu legea împotriva fumatului în spaţiile publice. Mai mult decât atât, 71% dintre românii din mediul urban (88% dintre nefumători) susţin că sunt mulţumiţi sau foarte mulţumiţi de noua lege.

 


'Este de remarcat că fumătorii par a conştientiza necesitatea acestei reglementări. Spre exemplu, peste jumătate dintre fumători (56%) susţin că sunt de acord cu noua lege, în timp ce 45% se declară chiar mulţumiţi sau foarte mulţumiţi de aceasta', afirmă Andrei Cânda, Managing Partner iSense Solutions.


În schimb, datele iSense Solutions arată că bărbaţii sunt într-o proporţie mai mare nemulţumiţi de această decizie (19%), în comparaţie cu femeile (16%).


'Dincolo de opinia generală cu privire la această lege, foarte important va fi impactul resimţit în industria HORECA, întrucât ar putea fi afectată frecvenţa cu care oamenii vor alege să îşi petreacă timpul liber în baruri şi restaurante. Am remarcat, însă, că sunt mai mulţi cei care susţin că vor ieşi mai des în oraş (21%) faţă de cei care declară că vor ieşi mai rar (11%), în timp ce 15% nu sunt încă decişi, astfel că impactul s-ar putea să nu fie atât de dramatic precum era preconizat la iniţierea legii', adaugă reprezentanţii companiei.


În România, un fumător consumă, în medie, 12 ţigări pe zi, în condiţiile în care 90% dintre persoanele care s-au declarat ca fiind fumătoare au afirmat că fumează maximum un pachet pe zi, arată studiul. Cel mai mult fumează persoanele din categoria de vârstă 35-44 de ani (în medie, 15 ţigări/zi). De asemenea, bărbaţii fumează mai mult decât femeile (14 versus 11 ţigări pe zi). Mai mult decât atât, persoanele căsătorite sau care se află într-o relaţie fumează mai mult decât persoane celibatare (13 ţigări versus 10 ţigări zilnic).


În ceea ce priveşte preferinţele fumătorilor, 84% dintre aceştia fumează ţigări normale, fără arome. Alţi 16% aleg ţigările mentolate şi 5% cele cu alte arome. De asemenea, 6% dintre fumători preferă tutunul rulat şi 5% ţigările electronice.

Sursa: capital.ro