Asistenta specializata pentru firme

juristfirme.ro
Care este plusul de valoare prin infiintarea si modificarea unei firme la ONRC  de catre un consultant

 

In Romania exista mentalitatea ca nu este nevoie sa “arunci banii”un consultant, indiferent de natura serviciului lui,  cand poti sa faci acel lucru singur.  Acelasi lucru se intampla si cand  vine vorba despre asistenta specializata pentru infiintarea si modificarea firmelor la Registrul Comertului (ONRC).  E un lucru bine stiut ca pe durata intregii existente a unei firme, de la infiintare pana la radiere sau faliment, toate  inscrierile se fac in Registru.  Exista categorii diverse, la fel cum exista o multime  de servicii care au loc la ONRC,  fiecare cu specificul lui, iar expertiza unui consultant, ca in orice domeniu, aduce un plus valoare rezultatului.

 Oficiul National pentru Registrul Comertului –institutia si tipuri de inscrieri de mentiuni

 

Legea care reglementeaza  Registrul Comertului a aparut in  1990, primul an de capitalism romanesc, ca o necesitate a noi realitati de piata. Prin legea 26/1990 se stipula ca “Comerciantii au obligatia ca, inainte de inceperea comertului, sa ceara inmatricularea in registrul comertului, iar in cursul exercitarii si la incetarea comertului, sa ceara inscrierea in acelasi registru a mentiunilor privind actele si faptele a caror inregistrare este prevazuta de lege” care este administrat de catre Oficiul National al Registrului Comertului  (ONRC). Ca o metafora, Registrul Comertului a fost conceput ca un registru al nasterii, botezului, sanatatii, dar si al ingroparii firmelor. 

Din 1990 pana in prezent au aparut multiple modificari care reglementeaza activitatea si organizarea Oficiului si a Registrului, inclusiv trecerea  ONRC din gradina Camerei de Comert si Industrie  in curtea Minsiterului Justitiei, dar  scopul – administrarea unui registru al firmelor -  si Administratorul (ONRC) au ramas la fel in timp.

Tipuri de servicii  si inscrieri pentru persoane fizice si juridice efectuate de ONRC:

 

  • Demersuri prealabile (verificari  si rezervari de nume PFA sau firme- SRL/ SA etc, verificari si rezervari de emblema)
  • Meniuni (infiintari firme, schimbari de nume/ sediu, infiintare si radiere puncte de lucru, adaugare si scoaterea unor activitati etc)
  • Dizolvari, lichidari sau radieri
  • Furnizarea de informatii (Certificate constatoare, istoric firma etc)
  Inainte de toate ce este un consultant?

 

Fiindca exista un numar larg de cetateni care nu inteleg rolul unui  consultant, ce anume face consultantul si cum ii poate  ajuta acesta, cel mai potrivit lucru este sa clarificam aceste aspecte.

  • Definitie: Potrivit Dictionarului Explicativ al Limbii Romane  consultantul este “Specialist care oferă opinii, concluzii în chestiuni care privesc specialitatea sa.”   
  • Ce face un consultant? pornind de la definitia  cuvantului, consultantul asista, ofera opinii si concluzii, este un specialist, nu un executant. Un consultant ofera cunostintele sale (in sensul de know-how!)  clientilor sai, preponderent persoane juridice.   

Bazat pe stiinta sa, consultantul analizeaza si furnizeaza  cele mai bune solutii pentru clientul sau. In domeniul asistentei specializate pentru firme exista confuzii privind implicarea consultantului intr-un proiect,  de multe ori clientul se asteapta ca documentele/ demersurile ce  se cuvin a fi intocmite/ efectuate  de catre reprezentantii societatii  comerciale sa fie facute de consultant.  Aceasta este o eroare.

  • Pentru ce este platit un consultant?  Un consultant este remunerat pentru stiinta si abilitatile sale in domeniul in care activeaza, in cazul de fata in asistenta specializata pentru firme.  Prin cunostintele si experienta sa, consultantul are abilitatea de a da  solutii firmelor in probleme specifice. Este firesc sa se intample astfel. Concret,  spre exemplu,  proprietarul unui salon de infrumusetare are nevoie sa deschida un nou punct de lucru si sa obtina toate autorizatiile necesare, dar nici el  si nici salariatii firmei sale nu cunosc procedurile fiindca  expertiza lor e in alt domeniu. Cum clientul din publicul larg merge la frizerie sa se tunda fiindca acolo gaseste persoane care acest lucru fac prin natura pregatirii lor, in egala masura consultantul este platit pentru stiinta sa de a oferi asistenta specializata pentru firme.

 Expertiza unui consultant  va ajuta sa economisiti timp si bani!