Asociatia Romana a Bancilor: Reducerea comisioanelor loveste in cei care finanteaza majoritar economia si franeaza recuperarea decalajelor

Asociatia Romana a Bancilor: Reducerea comisioanelor loveste in cei care finanteaza majoritar economia si franeaza recuperarea decalajelor

Presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor, Florin Danescu, a criticat dur masura de reducere a comisioanelor interbancare la 0,2% pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cele de credit, afirmand ca loveste in cei care finanteaza majoritar economia si franeaza recuperarea decalajelor.

"Daca orice tip de initiativa astazi este, intr-o forma sau alta, de a fi cu fata spre electorat, cred ca ar trebui sa gasim solutii pozitive si de sprijinire a jucatorilor din economie. A sprijini jucatorii dintr-o economie nu inseamna sa incerci in momentul de dezvoltare a Romaniei, cand trebuie sa prindem din urma tot felul de indicatori avansati fata de cei ai Romaniei si daca gasim solutii prin care sa spunem jucatorilor dintr-o piata libera cum sa-si stabileasca costurile, cum sa-si structureze procesele, modele de business, eu cred ca nu este sprijinul pe care il cautau jucatorii din economie sa prinda din urma economiile mai dezvoltate", a afirmat miercuri Danescu, citat de Mediafax.


El a comentat o stire potrivit careia reducerea comisioanelor de interchange este o veste buna pentru clientii bancilor, spunand ca un flux economic este format din toti jucatorii si nu poate fi o veste buna pentru o parte din acest flux si o veste proasta pentru alta, vestea buna fiind in final pentru comercianti.


Totodata, a exprimat pozitia ARB, care apreciaza ca trebuie mentinuta capacitatea institutiilor de credit pentru a continua investitiile in infrastructura, pentru cresterea gradului de penetrare a platilor electronice, care in Romania este de 6%, fata de media europeana de 30%. "Deci vorbim de 6%, dar dupa timpul alocat acestui subiect, parca vorbim de 90%", a spus Danescu.


De asemenea, reprezentantul institutiilor de credit afirma ca mesajul potrivit caruia bancile au resurse si pot sustine aceasta modificare legislativa nu mai este de actualitate.


"Suma acestor mesaje a devenit atat de mare incat impactul asupra investitorilor si a celor care finanteaza o piata in proportie de 95% (bancile – n.r.) a devenit semnificativ. Pe de o parte mesajul catre actionari «avem nevoie de voi, trebuie sa participati mai mult» si, pe de alta parte, «o sa va decidem noi politica, modelele de business, modelele operationale» e o discutie care nu are cum sa tina de piata libera", a mentionat oficialul ARB.


Guvernul vrea limitarea comisioanelor interbancare pe care banca emitenta a cardului le percepe de la banca acceptatoare pentru platile la comercianti, la 0,2% pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cele de credit, chiar dupa solicitari de reanalizare a nivelurilor sau de amanare.


"Institutiile emitente nu pot aplica institutiilor acceptante comisioane interbancare mai mari de 0,2% din valoarea fiecarei operatiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de debit, respectiv comisioane interbancare mai mari de 0,3% din valoarea fiecarei operatiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de credit", se precizeaza in proiectul de lege publicat de Ministerul Finantelor Publice, dupa ce initial prevederile erau incluse intr-un proiect de ordonanta de urgenta a Guvernului.


Acordurile dintre institutiile acceptante si beneficiarii platilor vor contine informatii detaliate referitoare la valoarea comisioanelor pentru serviciile prestate acestora, a comisioanelor interbancare, precum si a comisioanelor suplimentare aplicate in functie de marca si categoria respectivelor carduri de plata.


Nerespectarea acestor plafoane va fi sanctionata cu amenzi de la 10.000 lei la 200.000 lei.