Structurile de economie socială (SES-uri) sunt ”construite” ca factori de coeziune socială, având la bază supremaţia individului în faţa profitului şi a capitalului. În această ordine de idei, acest gen de înterprindere este (sau cel puțin, ar trebui să fie) un mediul favorabil și atractiv de angajare pentru grupurile defavorizate.
Fie că ești rrom, persoană cu dizabilităţi, femeie în situație de risc sau faci parte din orice alt grup defavorizat, acum n-ar mai trebui să te gândești la experiențele discriminatorii prin care ai trecut pe piața muncii, ci să aplici încrezător pentru un job care ți se potrivește din cadrul firmelor cu statut de întreprindere socială.
Având la bază principiul solidarității, structurile de economie socială crează un anumit număr de locuri de muncă destinate exclusiv persoanelor cu risc de marginalizare, cu scopul de a contribui la creșterea competențelor profesionale, la îmbunătățirea nivelului de trai și la incluziunea socială a acestora.
Aici vei găsi un mediu deschis și cooperant, fără etichete și prejudecăți, în care se evaluează potențialul profesional, ci nu gradul de vulnerabilitate. Așa că, nu te mai lăsa împovărat de teama că ”nu ești ca alții”, focusează-te strict pe abilitățile tale și înaintează spre o viață demnă și independentă financiar.
Trebuie să mai știi că structurile de economie socială funcţionează conform economiei de piață, însă scopul principal al acestora se axează nu pe profit (ca în cazul afacerilor clasice), ci pe beneficiul social. În acest context, profiturile şi resursele sunt reinvestite continuu în folosul persoanelor defavorizate.
Așadar, structurile de economie socială nu sunt interesate de munca ”la negru”, iar munca legală (se știe) atrage o serie de avantaje pentru angajat, precum: dreptul la asistenţă medicală gratuită, medicamentaţie gratuită sau compensată, concediu legal de odihnă etc.
În general, economia socială vine cu o listă generoasă de beneficii: de la a contribui la formarea de noi mentalităţi pentru mediul socio-economic local și la dinamizarea dezvoltării economice, până la a creşte oportunităţile de ocupare și a transforma grupurile vulnerabile din consumatori de resurse în generatori de valoare adăugată.
Cu sprijinul POS DRU, numărul structurilor de economei socială în România este în creștere. Spre exemplu, în cadrul proiectului implementat de Asociația Handicapaților Somatici din România - POSDRU /173/6.1/S/148313 ”FIDELIS: Program integrat de dezvoltare a economiei sociale pentru persoane cu dizabilități și femei în situații de risc”, în cursul anului curent, au fost înființate 4 structuri de economie socială: ”KFM Medical” (com. Ciolpani, jud. Ilfov) și ”MED Recup” (mun. București) - centre de recuperare ambulator și îngrijire la domiciliu; ”Aqua ProImage” (com. Gornet, jud. Prahova) – servicii de tipografie și imprimare; ”Cifix Relax” (com. Gornet, jud. Prahova) – centru de întreținere fizică și sport.
Prin înființarea acestor SES-uri, au fost create 46 de locuri de muncă (dintre care 25 pentru persoane aparținând grupurilor vulnerabile) în regiunile București-Ilfov și Sud-Muntenia.
Pentru mai multe detalii cu privire la proiectul FIDELIS, contactaţi Asociația Handicapaților Somatici din România, tel: 021 312 27 81 e-mail: [email protected], site: www.ahsr-fidelis.ro.