Ministerul Finantelor vrea sa creeze o baza de date, cu toate conturile din banci ale romanilor. Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta, aflat in dezbatere publica, bancile vor fi obligate sa spuna Fiscului, in fiecare luna, cati bani are in cont fiecare roman, ce sume a incasat si cat a cheltuit. Ministrul Finantelor spune ca masura este necesara pentru combaterea evaziunii fiscale si pentru simplificarea procedurilor de executare silita.
In prezent, Fiscul poate cere punctual bancilor informatii despre un client anume, in general cand asupra lui planeaza suspiciuni de evaziune fiscala.
In noua forma, bancile vor fi obilgate sa trimita Fiscului, lunar, date despre rulajele si soldurile tuturor clientilor, indiferent daca acestia sunt sau nu suspectati de evaziune fiscala.
Ioana Petrescu - ministrul Finantelor: "Vreau sa subliniez ca scopul principal al acestui proiect este de a reduce evaziunea fiscala si trebuie sa fim extrem de fermi, trebuie sa ne luam toate datele pentru a reduce evaziunea mare, pentru a fi siguri ca persoane nu folosesc conturile din banca in mod ilegal"
Gabriel Biris - consultant fiscal: "O sa vada toate miscarile de fonduri intre toate firmele din Romania, intre toti cetatenii din Romania. Inseamna inclusiv rulajele in legatura cu operatiuni private. De ce simte ANAFUL aceasta nevoie, pentru ca din cate stiu eu o a astfel de prevedere nu exista in alte tari?"
Prin aceeasi ordonanta de urgenta, Ministerul Finantelor va crea si loteria bonurilor fiscale. Romanii vor trimite pe internet datele de pe bonurile lor fiscale si in fiecare luna 160 de oameni vor castiga prin tragere la sorti premii de cate 1200 de lei.
Loterii similare au fost infiintate in Slovacia si Portugalia. Autoritatile de la Lisabona au oferit premii inclusiv limuzine, pentru a-i incuraja pe oameni sa ceara cat mai des bonurile fiscale.
De asemenea, casele de marcat nu vor mai fi dotate cu role de hartie, ci cu un jurnal electronic conectat la un server central al autoritatii fiscale, masuri aflata in analiza si care urmeaza sa fie adoptata de Guvern.
Masurile vor fi aplicate in timp, ajungand la un interval de pana la un an si jumatate in cazul caselor de marcat, avand ca scop combaterea evaziunii fiscale, a anuntat, la Guvern, ministrul Finantelor, Ioana Petrescu.
Ideile sunt fundamentate pe un studiu realizat de PricewaterhouseCoopers, in care este apreciat ca implementarea graduala, pe o perioada de cinci ani, a unor masuri de acest gen, dar si altele, precum limitarea incasarilor zilnice de numerar si a plafonului de casa pentru pentru operatiunile de incasari, atat de la persoane fizice, cat si de al cele juridice, ar putea conduce la o reducere a economiei gri cu aproape 10% in urmatorii sapte ani, echivaland cu o combatere a evaziunii in suma totala de aproximativ 14 miliarde euro.
"Romania este unica tara din Europa care a ramas sa foloseasca case de marcat cu role de hartie (...) Vom face aceasta trecere in pasi, vom lasa in jur de un an si jumatate timp, astfel incat sa se treaca de la casele de marcat cu rolele de hartie la cele cu jurnal electronic", a spus Petrescu.
Ea a precizat ca perioada de tranzitie va fi mai mare pentrru firmele mici si IMM-uri si mai scurta pentru marile companii.
Ministerul Finantelor urmeaza sa prezinte in dezbatere publica masurile anuntate.
Concluziile studiului privind impactul platilor electronice in economie, realizat de PricewaterhouseCoopers, subliniaza ca, in ultimii cinci ani, ponderea numerarului in circulatie in Romania a fost de 60% din PIB, de sase ori mai mare fata de nivelul statelor din zona Euro, in timp ce valoarea platilor cu cardul au fost de doar 4,4% din PIB, de trei ori mai mica decat media UE.