BERD a inrautatit prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an. Motivele: criza euro, evolutia agriculturii si incertitudinea politica

BERD a inrautatit prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an. Motivele: criza euro, evolutia agriculturii si incertitudinea politica

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a inrautatit prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an de la 0,8%, cat estima in iulie, la 0,5%, motivele fiind criza euro, evolutia agriculturii si incertitudinea politica.

Banca a imbunatatit usor estimarea privind economia anul urmator si se astepta acum la o crestere de 1,9%, dupa ce in precedentul raport anticipa un avans de 1,8%.

"Incetinirea din zona euro, declinul semnificativ al productiei agricole si incertitudinea politica sporita au avut un puternic impact de atenuare asupra cresterii Romaniei in acest an. in prezent, PIB este estimat sa urce cu numai 0,5%, in pofida unui trimestru al doilea solid. Suportul financiar al FMI si altor institutii financiare internationale a asigurat o protectie importanta, mai ales in lumina legaturilor financiare stranse ale tarii cu zona euro", se arata in raportul BERD.

Fondul Monetar International are proiectii mai optimiste pentru Romania, atat referitor la acest an, de 0,9%, cat si pentru anul urmator, de 2,5%.

Cresterea in regiunea in care activeaza BERD va incetini de la 4,6% anul trecut la 2,7% in acest an, urmata de o revenire usoara, la 3,2%, anul urmator, ca urmare a crizei din zona euro, care va continua sa afecteze economiile tarilor in Europa Centrala si tarile Baltice, Europa de Sud-Est, Europa de Est si Caucaz, Turcia, Rusia si Asia Centrala, dar si Maroc, Tunisia, Egipt si Iordania, tari intrate mai recent sub mandatul bancii.

In Europa Centrala si in Europa de Sud-Est, regiune din care face parte si Romania, cele mai multe state vor inregistra o crestere a PIB mai redusa decat se anticipa anterior, intrucat scenariul de baza pentru zona euro s-a inrautatit din nou, se arata in raport.

Mai multe tari din regiune vor inregistra contractie economica in acest an, Serbia cu 0,7%, Ungaria cu 1,5%, Croatia cu 1,9% si Slovenia cu 2,5%.

BERD a mentinut estimarea de crestere in acest an pentru Bulgaria la 1,2%, in timp ce pentru Polonia a inrautatit prognoza de la 2,9% la 2,5%.

Sursa: MediaFax