Bijuteriile false au invadat Romania. Tot ce misca din aur si argint va fi controlat

Bijuteriile false au invadat Romania. Tot ce misca din aur si argint va fi controlat

Inele din aur sau argint umplute cu ipsos, plumb si sarme. Cam asta cumparam din unele magazine de bijuterii, afirma reprezentantii ANPC care sunt decisi sa ia o masura fara precedent - vor sa controleze toate produsele din aur si argint vandute in Romania.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului sustine ca trebuie sa existe doar o singura autoritate indreptatita sa marcheze si sa verifice aurul comercializat. Asta in conditiile in care, in prezent, peste 700 de firme au dreptul de a marca bijuteriile. 

Pana acum 10 ani, bijuteriile erau marcate de BNR.

Decizia vine dupa ce, in urma controalelor facute in randul a peste 2.000 de comercianti, investigtorii au descoperit ca peste 20% dintre obiectele din metale pretioase aveau diverse probleme, de la calitatea metalului la "artificii" menite sa traga mai greu la cantar. S-au descoperit, de exemplu, inele umplute cu ipos, plumb si sarme.

Decizia de a prelua operatiunea de marcare se afla inca in dezbatere publica. Cum era de asteptat, a starnit reactii virulente in randul bijutierilor.

Acestia considera ca ANPC nu are logistica necesara pentru a controla toate produsele de profil vandute in Romania. Vorbim de 500-1.000 de kilograme de bijuterii din aur, lunar.

Karl Heinz, presedinte Patronatul Bijutierilor, crede ca decizia autoritatilor nu va face decat sa creasca piata neagra, pentru ca multi comercianti vor evita sa mai aduca bijuteriile la marcat.

In replica, seful ANPC a declarat ca odata cu marcarea de catre stat a obiectelor pretioase, se vor recunoaste foarte usor falsurile,  iar produsele din Romania vor putea fi vandute legal si la export.

In cadrul unui experiment facut de bijutieri, acestia au trimis la un laborator ANPC din Constanta un pandativ fals, care trecut fara probleme de teste

“Obiectul avea 90% argint si 10% din aur. Era placat cu un strat mai gros din aur, lucru care nu a fost depistat. Astfel ca ANPC-ul a trecut ca acesta era din aur de 18 karate”, a declarat Keinz.

Cum descoperi o bijuterie falsa

Protectia Consumatorilor cere clientilor sa cumpere bijuterii din metale pretioase numai de la persoane autorizate. ANPC a prezentat si cateva reguli care trebuie respectate la cumpararea bijuteriilor din metale pretioase si pietre pretioase:   

- Nu achizitionati bunuri din metale pretioase si/sau cu pietre pretioase de la persoane neautorizate (autorizarea fiind obligatorie);
- Informati-va daca obiectele din metale pretioase pe care le achizitionati sunt marcate (marcarea fiind obligatorie);
- Evitati cumpararea de bunuri din metale pretioase si/sau pietre pretioase de la vanzatorii ambulanti; 
- Adresati-va ghiseelor pentru persoane fizice ale DMPPPPK din Bucuresti si din tara pentru orice nelamurire sau suspiciune; legata de produsul cumparat, in vederea analizei de catre specialistii ANPC a obiectelor si bijuteriilor din metal pretios;   
- Cereti informatii inainte de cumpararea unei bijuterii despre caracteristicile exacte ale pietrei continute in aceasta;   
- Asigurati-va ca bijuteria sau piatra achizitionata are un certificat in care sa fie descrise caracteristicile la vanzare ale pietrei;
- Bijuteriile trebuie sa aiba aplicate marca de titlu, marca de garantie si cea de garantie proprie, precum si marca de certificare. 

Marca de titlu (semn conventional, diferit in functie de continutul de metal pretios, exprimat in miimi, potrivit titlurilor legale din Romania) poate arata dupa cum urmeaza:
a) pentru aur: 375; 500; 585; 750; 833; 900; 916 si aur fin 999;
b) pentru argint: 750; 800; 875; 916; 925 si argint fin 999;
c) pentru platina: 950;
d) pentru paladiu: 950 ; nu se inregistreaza la ANPC.

Marca de garantie se inscrie astfel: 
a) pentru aur intr-o elipsa;
b) pentru argint intr-un dreptunghi;
c) pentru platina si celelalte metale platinice intr-un romb.

Marca de garantie proprie (se stabileste de catre operatorul economic producator intern, importator si/sau vanzator cu amanuntul si se inregistreaza la ANPC.

Marca de certificare se aplica de ANPC in cazul in care operatorul economic nu este autorizat sau nu doreste sa isi aplice marca de garantie proprie.