Birocratia invinge tehnologia: De ce nu pot fi prinsi hotii de smartphone-uri

Birocratia invinge tehnologia

Avansul tehnologic le permite victimelor furturilor de dispozitive mobile sa le localizeze ulterior pentru a le recupera. Dar ce se intampla cand aplicatiile instalate pe smartphone, tableta sau laptop pentru depistarea hotilor nu sunt luate in calcul de politie?

Mijloacele moderne de depistare a hotilor de dispozitive mobile, precum diverse aplicatii instalate pe smartphone, tableta sau laptop, sunt inutile in contextul in care politia nu tine cont de ele. 

Cel putin asa spune un craiovean, care si-a gasit tableta furata din locuinta cu ajutorul unei aplicatii instalate pe laptop. El a reusit chiar sa identifice locul de unde dispozitivul fusese conectat ulterior, insa politistii nu au putut folosi aceasta proba la dosar, intrucat informatia nu a fost obtinuta cu mijloace omologate.

Ce spune Politia

Contactati de catre DailyBusiness.ro, reprezentantii Politiei Romane au mentionat ca pot efectua urmarirea si localizarea prin mijloace tehnice in caz de furt, insa in limitele prevazute de lege.

“In cursul urmaririi penale poate fi dispusa efectuarea unei perchezitii domiciliare dar si metode speciale de supraveghere sau cercetare, in conditiile prevazute de lege (mandat de supraveghere tehnica si mandat de perchezitie, ambele emise de judecatorul de drepturi si libertati la cererea procurorului)”, au precizat reprezentantii Politiei .

Potrivit lor, constituie metode speciale de supraveghere sau cercetare, printre altele si localizarea sau urmarirea prin mijloace tehnice (folosirea unor dispozitive care determina locul unde se afla persoana sau obiectul la care sunt atasate).

Proceduri peste proceduri

Pentru a urmari si localiza un dispozitiv furat, politistii trebuie insa sa parcurga o serie de proceduri.

“In consecinta, cand organul de cercetare penala apreciaza ca este necesara administrarea unor mijloace de proba sau folosirea unor metode speciale de supraveghere, care pot fi autorizate ori dispuse, in faza de urmarire penala, numai un procuror sau dupa caz judecatorul de drepturi si libertati formuleaza propuneri motivate, care trebuie sa cuprinda datele si informatiile care sunt obligatorii in cadrul acelei proceduri. Referatul este trimis procurorului impreuna cu dosarul cauzei”, au adaugat reprezentantii Politiei Romane.

Faceti o plangere!

Cei nemultumiti de modul in care politistii le rezolva cazul, pot depune o plangere impotriva acestora.

“Pe de alta parte, orice persoana poate face plangere impotriva masurilor si actelor de urmarire penala, daca prin aceasta s-a adus o vatamare intereselor sale legitime (articolul 336 din Codul de Procedura Penala)”, au mai spus reprezentantii Politiei.

Aplicatii pentru localizare

Pentru dispozitivele pe care este instalat sistemul de operare Android, exista aplicatii de localizare precum "Find my phone" si "Weres my droid". Ambele sunt gratuite si usor de instalat din Gooogle Store. Acestea sunt printe cele mai utilizate aplicatii de acest gen, avand in vedere ca au peste 5 milioane de descarcari.

Potrivit site-ului specializat in industria IT&C giz.ro, mai exista numeroase aplicatii pentru localizarea telefonului.  

Cerberus este o aplicatie ce iti permite sa localizezi un smartphone Android si sa-l controlezi prin SMS. De exemplu, prin SMS poti sa stergi memoria telefonului, sa-l faci sa porneasca o alarma puternica chiar daca este pe silent, sa blochezi telefonul cu o parola si sa-l determini sa realizeze o fotografie cu camera foto frontala artunci cand cineva greseste parola. Poza o vei primi apoi pe mail pentru a vedea chipul celui la care a ajuns telefonul. Aplicatia poate fi testata gratuit sapte zile, dupa care trebuie sa platesti 3 euro.

Prey Anti-Theft este aplicatia ce iti permite sa localizezi telefonul prin GPS si Wi-Fi si detecteaza momentul in care cartela SIM este schimbata. Ai posibilitatea de a bloca telefonul cu o parola, iar in cazul in care aceasta este tastata gresit primesti o poza realizata instant cu camera foto frontala, la fel ca la Cerberus.

Mobile Security and Antivirus de la Avast si Kaspersky Mobile Security sunt doi antivirusi renumiti pentru Android, insa includ si functie Anti-Theft prin care poti localiza telefonul in caz de furt, pe langa alte functii avansate precum blocarea telefonului sau stergerea datelor de pe acesta.

Metoda Dropbox

Presa locala a relatat recent cazul unui cetatean roman care s-a intors din vacanta din Spania cu un HTC One X furat de la un alt turist din zona. Numai ca acel turist avea activata pe smartphone optiunea de a-si sincroniza online poze, intr-un folder din Dropbox.

Toate pozele pe care romanul le-a facut de atunci apar in folderul pagubitului, cand este conectat One X la Internet. Turistul a creat site-ul This Guy Has My HTC (Tipul asta are HTC-ul meu) si incarca diverse poze facute de roman, care i se par amuzante sau interesante.