Politele RCA reprezinta mai mult de o treime din piata asigurarilor generale. Cu toate acestea, tot mai multi asiguratori se plang ca pierd bani din activitatea de pe acest segment. Specialistii explica cum au ajuns aceste asigurari auto o piatra de moara pentru intreaga industrie si ce schimbari radicale produc pe piata de profil.
"Dificultatile intampinate de societatile de asigurari care opereaza pe piata din Romania tin, in primul rand, de faptul ca piata este in continuare dominata de asigurarile auto, de tarifele scazute pe clasele de asigurari auto si o daunalitate mare asociata acestora", explica pentru DailyBusiness.ro Iulia Osman, director executiv Raiffeisen Broker de Asigurare – Reasigurare.
"Tarifele mici si daunalitatea mare, fac din acest segment de piata "piatra de moara" a sistemului de asigurari din Romania", adauga Iulia Osman.
Aceasta arata ca, totusi, in ultima perioada asistam din ce in ce mai putin la preturi de dumping, iar politica de subscriere a asiguratorilor pe aceasta clasa a devenit una tot mai prudenta.
In plus, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a avut interventii cel putin neasteptate in ultima perioada, pentru a asigura stabilitatea sistemului.
ASF a instituit in februarie procedura de redresare financiara prin administrare speciala a celei mai mari companii de asigurari din Romania, Astra, detinuta de omul de afaceri Dan Adamescu. Aceasta risca sa intre in faliment daca procedura esueaza.
ASF suspecteaza Astra Asigurari ca a subestimat in mod voit daunele pe care ar putea sa le plateasca, astfel ca rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decat era necesar, respectiv cu 100 milioane lei, potrivit unui raport raport al institutiei, pe baza caruia BNR a sesizat DNA, conform legii.
Masurile considerate radicale nu s-au oprit aici. Saptamana trecuta, ASF a instituit procedura de redresare financiara si in cazul companiei Carpatica Asig.
Tot mai putini asiguratori
Pierderile din cel mai important segment din piata ii determina pe jucatori sa schimbe strategiile din mers. Astfel, o optiune pentru unii este sa "alinieze" preturile, astfel incat prejudiciile sa nu depaseasca incasarile, explica Viorel Vasile, CEO al Safety Broker.
O alta varianta, in opinia acestuia, este renuntarea la a vinde astfel de polite. "Doi asiguratori nu mai subscriu deloc sau subscriu foarte putine polite RCA", adauga Vasile.
Surse din piata au mentionat ca cei doi asiguratori ar putea fi Groupama si Generali.
De asemenea, alte doua mari grupuri de asigurari ar lua in calcul plecarea definitiva din Romania, au adaugat sursele.
De altfel, in piata au inceput sa se simta deja "miscari de trupe", in sensul scaderii numarului de jucatori.
"Date fiind pierderile financiare inregistrate de asiguratori, este normal ca strategiile de afaceri sa ia in considerare si fuziunile si achizitiile (de exemplu, fuziunea BCR Asigurari cu Omniasig) sau chiar vanzarea operatiunilor de pe anumite piete (vezi cazul Aviva, Eureko si mai recent AXA)", arata Iulia Osman.
Prea scumpe sau prea ieftine
In timp ce analisti economici precum Andreea Paul sustin ca pretul politelor RCA este foarte mare raportat la salariul minim pe economie din Romania, comparativ cu alte tari UE, asiguratorii sustin ca nici nu acopera daunele provocate de numarul mare de accidente auto.
Mai mult, in cifre absolute, romanii s-ar afla pe ultimul loc in Europa la cheltuielile legate de asigurari.
"O alta problema tine de faptul ca avem un minus accentuat in ceea ce priveste educatia financiara a potentialilor si actualilor clienti. Fie ca vorbim despre asigurarea afacerii pe care o conduc sau asigurarea familiei lor, romanii cheltuiesc foarte putin pe asigurari, iar acest lucru inseamna ca sunt neprotejati, din punct de vedere financiar, in fata a numeroase riscuri", explica Iulia Osman.
Aceasta mentioneaza ca romanii sunt pe ultimul loc in Europa din punct de vedere al cheltuielilor legate de asigurari.
"Prin comparatie un cetatean polonez cheltuie pe asigurari in jur de 400 de euro/an, un cetatean din Cehia 540 de euro/an, un cetatean din Ungaria 250 euro/an in vreme ce un cetatean german cheltuie in jur de 2,000 de euro/an si un britanic in jur de 3.800 de euro/an", arata Osman.
Tarifele de prima la politele obligatorii de raspundere civila auto si pentru locuinte ar putea sa creasca in perioada urmatoare intrucat, potrivit presedintelui Autoritatii de Supraveghere Financiara, Misu Negritoiu, resursele asiguratorilor sunt insuficiente pentru acoperirea despagubirilor.
Anul trecut, piata asigurarilor generale si de viata a atins 8,29 miliarde de lei, cu 0,4% mai mult fata de 2012, potrivit datelor ale Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).
Primele subscrise din contracte de asigurari generale s-au majorat cu 2,84%, la 6,637 miliarde de lei, din care politele RCA au avut o pondere de 37,18% din total, respectiv 2,467 miliarde lei, in urcare cu 15,48% fata de 2012. A doua clasa de asigurare ca pondere in totalul primelor subscrise pentru asigurari generale a fost CASCO, unde veniturile au cumulat 1,795 miliarde de lei, in scadere cu 6,33% fata de anul 2012.
Pe locul trei s-au plasat asigurarile de incendiu si alte calamitati naturale, care a totalizat prime subscrise de 1,168 miliarde de lei, in urcare cu 8,1% fata de anul 2012.
Primele subscrise pentru asigurarile obligatorii de locuinte s-au majorat in 2013 cu 149%, la 60,25 milioane de lei, iar la politele facultative s-a inregistrat o crestere de 0,5%, la 568,85 milioane de lei, potrivit datelor ASF.
Blestemul RCA: Cum a ajuns cel mai important segment o piatra de moara pentru intreaga piata
Sursa: DailyBusiness