Accidente se intampla chiar si cand vorbim despre contacte sexuale. De aceea este bine sa stim ca avem la dispozitie contraceptia de urgenta (cunoscuta si ca pilula de a doua zi). In acest articol ne-am propus sa raspundem la unele dintre cele mai frecvente intrebari despre contraceptia de urgenta si speram ca aceste raspunsuri sa te ajute sa decizi daca este o metoda potrivita pentru tine.
Contraceptia de urgenta este o modalitate sigura si eficienta pentru a preveni sarcina dupa actul sexual neprotejat. Exista doua tipuri de contraceptie de urgenta:
- Pastile pentru contraceptie de urgenta, de obicei numite pilula de a doua zi – utilizata in maximum 72 de ore de la contactul sexual neprotejat;
- Insertie sterilet in maximum 5 zile de la eveniment (contactul sexual neprotejat).
Cele doua metode de mai sus pot fi utilizate daca
- nu ai folosit nicio metoda de contraceptie;
- prezervativul partenerului s-a rupt sau a alunecat;
- ai uitat sa folosesti sau ai folosit incorect pilulele contraceptive, patch-urile inelul sau metoda contraceptiva utilizata;
- ai folosit medicamente care pot anula efectul pilulelor contraceptive (daca esti utilizatoare)
- au aparut varsaturi la scurt timp dupa ce ai luat anticonceptionalul;
- ai fost fortata sa ai un contact sexual vaginal neprotejat.
Pilula de a doua zi nu trebuie luata daca:
- esti deja insarcinata (nu are niciun efect);
- esti alergica la levonorgestrel sau alte substante din componenta sa.
Cum functioneaza pilula de a doua zi?
Sarcina nu se prinde imediat dupa un contact sexual. De aceea este posibil sa previi o sarcina, chiar si dupa consumarea actului. Poate dura pana la sase zile pentru ca spermatozoizii si ovulul sa se intalneasca dupa actul sexual. Pastile contraceptive de urgenta impiedica ovarul sa elibereze un ovul pentru o perioada mai lunga decat de obicei. Sarcina nu poate exista daca nu exista un ovul care sa fie fecundat de un spermatozoid. De asemenea, s-ar putea fi auzit de faptul ca pilula de a doua zi provoaca o intrerupere de sarcina, dar asta nu este adevarat. Pilula de a doua zi nu intrerupe sarcina, nefiind un mijloc de avort, ci o metoda de contraceptie.
Cat de eficienta este contraceptia de urgenta?
Sansele ca pilula de a doua zi sa evite o sarcina nedorita sunt cu atat mai ridicate cu atat sunt luate mai curand dupa contactul sexual neprotejat: 95% in primele 24 de ore, 85% in intervalul 25-49 ore si 58% in intervalul 49-72 de ore. Pilula de a doua zi nu te va proteja de o sarcina daca faci sex neprotejat dupa administrarea pastilei.
Care sunt dezavantajele pilulei de a doua zi?
Nu au existat efecte secundare grave printre milioanele de femei care au utilizat pilula de a doua zi, in mai bine de 30 de ani de la inventarea sa. Efectele secundare sunt mai putin frecvente si se opresc, de obicei, in termen de o zi sau doua. Reactiile adverse posibile includ:
- o menstruatie care apare cu 7-10 zile mai devreme sau mai tarziu, mai abundenta sau mai usoara decat de obicei;
- sensibilitate a sanilor, ameteli, dureri de cap;
- greata sau varsaturi. Daca varsati in termen de trei ore de la administrarea pilulei, aceasta nu va fi eficienta si va trebui sa luati o noua pilula de a doua zi.
Utilizarea frecventa poate provoca menstruatii neregulate si imprevizibile. Pilula de a doua zi nu ar trebui sa fie folosita ca forma de contraceptie frecventa, deoarece exista alte metode mult mai eficiente si mai putin costisitoare, precum pilulele contraceptive (anticonceptionalele). De asemenea, foarte important de retinut, contraceptia de urgenta nu protejeaza impotriva infectiilor cu transmitere sexuala.