Joviale si energice, animalutele noastre de companie par a fi invincibile, ferite de orice pericol, insa si ele sunt la fel de predispuse la diverse boli precum suntem si noi. De aceea este recomandata o vizita la o clinica veterinara, la fiecare luna, pentru deparazitarea externa si pentru control periodic, deoarece exista riscul ca animalutul dumneavoastra sa intre in contact cu paraziti externi, ce pot transmite boli parazitare foarte grave (Babesioza).
La fel de periculoase sunt si bolile virale, care pot fi preintampinate prin vaccinarea corespunzatoare a puilor de caine (Parvoviroza, Distemper) si a pisicilor (Rinotraheita felina, Corona viroza sau Panleucopenie felina).
Cand vine vorba de caini si pisici, cateva boli apar ceva mai des si trebuie sa testam sau sa ne vaccinam animalul pentru a il proteja:
- Babesioza – este un parazit care afecteaza in mod serios organismul. Cainii afectati de babesioza devin apatici, au febra, tulburari respiratorii si nervoase si prezinta semne de icter sau anorexie. Este o boala care netratata poate duce la decesul animalului. Depistata din timp poate fi, insa, vindecata prin tratament.
- Panleucopena felina (Parvoviroza felina) – este o boala contagioasa grava care debuteaza brusc. Semnele sunt febra, anorexie, depresie, vomituritie, diaree si leucopenia. Animalul trebuie dus imediat la un cabinet veterinar pentru tratament.
- Parvoviroza canina – este un virus care apare cand cainele a luat contact cu fecale sau hrana contaminata. Ataca prin toxine eliberate de bacterii si prin deshidratare puternica. Puii si cainii tineri sunt mai predispusi la aceasta boala si ei ar trebui sa beneficieze de un vaccin parvoviroza pentru caini. Vaccinarea se face la fiecare 2-4 saptamani pana la 16 saptamani. Rase precum rottweiler, pitbull terrier sau doberman sunt mai predispuse la aceasta boala.
- Hepatita infectioasa canina – denumita si Boala lui Rubarth este o boala foarte contagioasa a cainilor care poate determina moartea. Afecteaza organismul prin leziuni hepatice si respiratorii.
- Rabia – este incurabila in stare avansata si fatala. Se recomanda vaccinul impotriva rabiei atunci cand este depistata rapid. Cainii si pisicile sunt afectate nu numai in urma contactului cu un animal salbatic, dar si daca va consuma carnea unui animal infectat mort asa ca trebuie supravegheati cu mare atentie.
- Afectiuni ale pielii – Atat cainii cat si pisicile pot suferi de alergii sau dermatite ca reactie la diferiti factori externi precum alimentatia.
- Otita - Inflamatia urechii din cauza parazitilor sau alergiilor alimentare si chiar infectia cauzata de bacterii, ciuperci sau paraziti sunt iarasi destul de comune la animalele domestice.
Animalutul tau trebuie supravegheat cu atentie si observat in fiecare zi pentru a identifica eventuale simptome, insa vizite regulate la cabinetul stomatologic pot sa previna numeroase afectiuni potential fatale.