CARIERE Tinerii si piata muncii: Doar 18% ar ramane sa lucreze in tara

CARIERE Tinerii si piata muncii: Doar 18% ar ramane sa lucreze in tara

Acestea sunt cateva dintre concluziile studiului “Tinerii si locul de munca”, desfasurat in perioada 24 – 29 aprilie 2015, in cadrul campaniei Garantia pentru Tineret.

Obstacole in angajarea tinerilor

9 din 10 tineri care isi cauta un loc de munca intampina probleme cauzate de lipsa unui nivel de experienta impus de angajator. 4 din 10 tineri, pe de alta parte, considera ca piata muncii nu prezinta destule oferte corelate cu pregatirea lor, in timp ce doar 40% dintre respondenti se considera increzatori intr-un viitor profesional satisfacator pentru urmatorii cinci ani. 

Ce asteptari au tinerii de la un loc de munca

Cei mai multi tineri respondenti (76,27%) se asteapta ca de la locul de munca sa primeasca in primul rand un salariu satisfacator. 6 din 10 respondenti isi mai doresc sa beneficieze de dezvoltare personala si un echilibru constant intre munca si viata personala, iar mai bine de jumatate (53,96%) dintre respondenti apreciaza ca nivelul salarial "entry level" se afla in intervalul 1000-1500 lei/luna. 

De asemenea, tinerii  declara ca ar prefera un salariu mic in schimbul oportunitatilor de dezvoltare profesionala. Doar 3 din 10 respondenti au declarat ca un salariu mare poate compensa in favoarea unui loc de munca neplacut.

Tinerii vor sa-si deschida afaceri

7 din 10 respondenti ai sondajului declara faptul ca ar fi interesati in viitor de deschiderea propriei afaceri. 22,63% se declara inca nesiguri de abilitatile antreprenoriale, fiind nehotarati in acest sens, in timp ce doar 7% dintre acestia nu doresc sau nu au in plan deschiderea propriei afaceri.

Munca in Romania sau in afara tarii?

Mai bine de jumatate dintre tinerii care isi cauta de munca in Romania (55,22%) ar fi dispusi sa lucreze in afara tarii, in timp ce alti 26,74% nu s-au decis in aceasta privinta. Doar 18,04% dintre tinerii intervievati nu ar pleca sa lucreze in afara tarii. 8 din 10 respondenti ar alege un post in strainatate pentru un salariu mai mare. 

Conditii de munca mai bune isi doresc 54,43% dintre respondenti, in timp ce aproximativ 3 din 10 ar alege un loc de munca in afara tarii pentru sansele de afirmare si oportunitatea de a vedea si alte culturi. Cei mai multi respondenti (72,63%) dintre cei care doresc sa munceasca in tara fac aceasta alegere de dragul familiei si a prietenilor. De asemenea, 36,08% considera ca un post in Romaniale-ar oferi oportunitatea de a face o schimbare in tara.

Angajatorii vor tineri preocupati de cariera

„Avand in vedere competitia acerba de pe piata muncii, angajatorii cauta sa ii gaseasca pe acei candidati care s-au ocupat de cariera lor chiar si in timpul studiilor. Astfel, pentru a scapa de cercul vicios al experientei, candidatii trebuie sa participe la cat mai multe stagii de pregatire, internship-uri sau orice fel de activitati practice ce i-ar ajuta sa starneasca interesul recrutorilor. Experienta, la nivelul entry, nu inseamna neaparat un job anterior, ci orice activitate extra-curriculara ce i-a ajutat pe studenti sa aiba un oarecare contact cu piata muncii”, a declarat Andreea Mihaescu, reprezentant BestJobs.ro, sustinator al campaniei Garantia pentru Tineret.

Alte concluzii ale studiului

Aproape 7 din 10 respondenti prefera locurile de munca cu norma intreaga, in timp ce aproape 2 din 10 respondenti prefera un loc de munca cu norma partiala.

Aproape o treime dintre respondenti (29,11%) considera ca un sistem educational performant si adaptat pietei de munca faciliteaza gasirrea unui loc de munca%.

Din experienta a aproximativ 5 din 10 respondenti, durata medie de cautare a unui loc de munca este intre 1 si 4 luni.

Doar 26,27% dintre tinerii respondenti ai sondajului au participat la un internship pe o perioada determinata in cadrul unei companii.

Ce presupune programul Garantia pentru Tineret

Obiectivul principal al programului “Garantiei pentru Tineret” este reducerea somajului in randul tinerilor care au varsta cuprinsa intre 16 si 24 ani, prin facilitarea obtinerii de locuri de munca de calitate. 

Concret, se urmareste ca tinerii cu varsta mai mica de 25 ani, care isi pierd locul de munca sau care nu gasesc unul dupa terminarea studiilor, sa primeasca o oferta de buna calitate, fie de angajare, fie de continuare a educatiei sau de intrare in ucenicie, ori de efectuare a unui stagiu. Oferta va fi primita in decurs de 4 luni de la inregistrarea la agentiile pentru ocuparea fortei de munca. 

Pentru a beneficia de oricare dintre masurile din schema de implementare a Garantiei pentru Tineret, dupa inregistrarea la Agentia de Ocupare a Fortei de Munca, tinerii vor fi orientati si consiliati. Entitatile care vor opta pentru acordarea acestor masuri, de la angajatori actionandindividual sau in parteneriat cu furnizori de formare, furnizori de servicii de ocupare/evaluare si certificare a competentelor, sindicate, patronate si pana la Serviciul Public de Ocupare (ANOFM), vor putea beneficia de o alocare medie de 100 de euro din fonduri europene pentru fiecare tanar consiliat. Banii sunt alocati din fonduri europene, si anume din Fondul Social European sau “Initiativa privind Ocuparea Tinerilor”.

Iata mai jos cei 3 pasi spre un loc de munca pentru tinerii intre 16 si 24 de ani:

1. Inregistrare

Primul pas presupune inregistrarea la Agentia de Ocupare a Fortei de Munca din judetul sau sectorul unde locuieste tanarul/tanara. Adresa si datele de contact sunt disponibile pe www.garantiapentrutineret.ro

2.Intalnirea cu un consultant

Dupa ce se inregistreaza, tanarul/tanara se va intalni cu un consultant pentru a sta de vorba despre calitatile si aptitudinile sale si despre ce anume ar vrea sa faca. In functie de raspunsurile sale, consultantul il/o va informa si indruma, iar impreuna vor realiza un plan de actiune personalizat pentru a indeplini obiectivele profesionale.

3. Obtinerea unei oferte

Odata ce s-a inregistrat in baza de date a Agentiei de Ocupare a Fortei de Munca si s-a intalnit cu un consultant, in urmatoarele patru luni tanarul primeste o oferta, care se poate materializa prin: program de ucenicie, stagiu, curs de formare profesionala sau direct un loc de munca.

Planul de Implementare a Garantiei pentru Tineret a fost pus in aplicare de Guvernul Romaniei la data de 1 ianuarie 2014. 

Implementarea acestuia este coordonata de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice si se realizeaza in parteneriat cu ministerele de resort. Acestea furnizeaza infrastructura necesara si asigura un cadru institutional adecvat, favorabil si previzibil. Totodata, mediul de afaceri, societatea civila si partenerii sociali participa la identificarea si mobilizarea tinerilor si se implica in actiuni si initiative care combina ocuparea si formarea acestora si, mai ales, in asigurarea continuarii procesului de inovare, sustinand astfel atragerea si implicarea tinerilor in programul “Garantia pentru Tineret”.

Rezultatele de pana acum ale programului

• 182.094 tineri au accesat pana acum programul, prin serviciile ANOFM, din care 71.893 tineri (aproape 40%) au fost ocupati, de la punerea in practica a programului “Garantia pentru Tineret”

• 163.227 tineri au beneficiat de consiliere si orientare profesionala

• 4.847 angajatori au fost subventionati pentru a oferi un loc de munca tinerilor absolventi

• 6.411 microintreprinderi au fost infiintate prin acordarea de subventii tinerilor intreprinzatori, creandu-se astfel 3.205 noi locuri de munca

• 177 tineri intreprinzatori au infiintat un start-up si au creat 440 locuri de munca noi

Studiul „Tinerii si locul de munca” a fost realizat in perioada 24 – 29 aprilie 2015, pe platforma www.ivox.ro, pe un esantion de 2276 respondenti cu varsta pana in 25 de ani. 61% dintre acestia au liceul sau scoala profesionala ca ultima forma de scoala absolvita, iar 57% au declarat ca nu au venit propriu.