Cate companii vor sa apeleze la solutii bazate pe Cloud

Cate companii vor sa apeleze la solutii bazate pe Cloud

Cu privire la adoptarea in viitor a solutiilor bazate pe Cloud, un studiu recent evidentiaza intentia a 38% dintre companiile intervievate pentru a directiona bugetele IT catre solutii bazate pe Cloud in urmatoarele 12 luni.

In conditiile in care gradul de utilizare a tehnologiei informatiei in randul companiilor romanesti este unul dintre cele mai scazute din Europa, un studiu realizat de Ipsos MORI si contractat de Microsoft arata ca o buna parte dintre managerii si antreprenorii romani recunosc impactul IT-ului in productivitatea afacerilor si planifica sa realizeze un salt de utilizare a tehnologiilor cu ajutorul solutiilor bazate pe Cloud.

Studiul a fost realizat in prima parte a anului 2013 in 22 de tari din Europa si Turcia si a cuprins raspunsuri din partea a 6.500 de organizatii cu mai putin de 25 de angajati, printre care si 200 din Romania.

Rol confirmat in dezvoltarea afacerilor

Rezultatele studiului confirma suportul pe care tehnologiile il au in cresterea performantelor firmelor:

  • 48% dintre companiile intervievate planifica imbunatatirea perspectivelor financiare in urmatoarele 12 luni. Perspectivele de crestere sunt in general legate de extinderea afacerilor, prin lansarea de noi produse si servicii (42%), intrarea pe noi piete/sectoare (35%) sau crearea de noi locuri de munca (27%);
  • intre companiile ce vor produce crestere economica, 83% considera ca solutiile IT joaca un rol critic in succesul organizatiei.

Intre companiile ce utilizeaza deja solutii bazate pe Cloud:


  • 83% considera ca aceste servicii sunt cruciale pentru orice companie cu ambitii de crestere;
  • 28% planifica lansarea unui nou produs sau serviciu in termen de 3-6 luni;
  • Se remarca planuri de adoptare accelerata a unor noi tendinte cu impact in cresterea productivitatii angajatilor, cum ar fi implementarea de solutii de mobilitate si de lucru la distanta (45%);
  • Se evidentiaza start-up-urile si, in general, companiile cu mai putin de 6 ani de existenta pe piata: 57% dintre acestea deja folosesc solutii bazate pe Cloud.

„Ne bucura optimismul pe care il vedem in acest segment atat de important pentru cresterea sanatoasa a oricarei economii. Interesul crescut in adoptarea serviciilor de tip Cloud nu ne ia prin surprindere deoarece Romania are deja un renume pentru „arderea” etapelor de dezvoltare. Sunt convinsa ca perioada dificila prin care au trecut companiile mici si mijlocii in ultimii ani a impus o maturizare accelerata a acestora si, in ansamblu, a mediului de afaceri autohton. Cloud-ul aduce beneficii imediate acestor firme, permitandu-le sa-si utilizeze eficient resursele strategice financiare si de personal pentru stabilizare si dezvoltare”, a declarat Gabriela Matei, cloud director, Microsoft Romania.

Peter Barta, CEO Fundatia Post-Privatizare, a mentionat ca valoarea medie a productivitatii IMM-urilor reprezinta numai 72% din productivitatea intreprinderilor mari si o cauza importanta o reprezinta gradul redus de tehnologizare.

“Faptul ca mai bine de o treime dintre companiile participante in acest studiu planifica sa achizitioneze solutii bazate pe Cloud ofera o perspectiva concreta asupra cresterii productivitatii IMM-urilor – companiile din acest segment vor avea acces la aceleasi instrumente de productivitate ca si intreprinderile mari si la costuri direct proportionale cu marimea organizatiilor”, a spus Barta, citand Raportul Fundatiei Post-Privatizare privind segmentul IMM-urilor din Romania, editia 2013.

Cele mai frecvente scenarii de utilizare a Cloud-ului

Intre companiile intervievate ce utilizeaza deja solutii bazate pe Cloud, cele mai frecvente scenarii de utilizare a acestor solutii sunt cele de e-mail (49%), stocarea de date (27%), schimbul de documente (23%), mesagerie instantanee (20%) si conferintele Web (10%).

Office 365, suita de productivitate in Cloud a Microsoft ce incorporeaza aceste capabilitati, este disponibila companiilor mici si mijlocii din Romania inca din 2011.

Fondata in 1975, Microsoft (Nasdaq "MSFT") este cea mai mare companie producatoare de software, servicii si tehnologii Internet pentru calculatoarele personale si pentru mediul de business. Compania ofera o gama larga de produse si servicii proiectate sa ofere oamenilor programe software deosebite - accesibile oricand, de oriunde si pentru orice dispozitiv.