Cate firme au inregistrat romanii in 2012: ce inseamna "scaderea pe toate liniile"

Cate firme au inregistrat romanii in 2012: ce inseamna "scaderea pe toate liniile"

Numarul de firme inmatriculate in 2012 a scazut fata de anul precedent cu 5%, pana la 125.668 de firme. Cele mai multe inregistrari au fost SRL-uri (~61.000), urmate de persoane fizice autorizate (~43.600). Afla cele mai cautate domenii de activitate din 2012.

Nu este o scadere dramatica, ci un ciclu normal, considera Peter Barta, CEO la Fundatia Post Privatizare. “Este bine sa mai si dispara din firme, si probabil ca unele dintre ele s-au transformat in PFA-uri – dovada si cresterea, oricat de mica, a noilor PFA inregistrate”.

In 2013 trendul acesta ar putea continua, daca nu se iau masuri de sustinere a antreprenoriatului.

“Problema principala este lipsa unei politici de finantare seed capital. Lipseste o structura coerenta, lipseste sprijinul din partea statului. Este interesant ce se intampla in Portugalia, unde statul ofera programe de reduceri fiscale pentru start-up-uri si unde se observa un fenomen bun – indiferent cat supravietuieste firma sustinuta de stat, unul doi sau trei ani, statul tot castiga”, mai spune Peter Barta, contactat de Wall-Street.ro.

De cealalta parte, economistul Cristian Paun nu priveste aceasta scadere cu ochi buni absolut deloc, punand-o pe seama unor politici monetare deficitare, o criza ce se prelungeste si, totodata, isi exprima neincrederea privind intentia guvernului actual de a creste PIB cu circa 8 mld. euro in acest an.

“Aceasta cifra este una foarte importanta si arata ca de fapt criza in economia reala se prelungeste. Este consecinta masurilor luate permanent impotriva sistemului privat (cresteri de taxe – TVA, experimentarea unor taxe – impozitul forfetar) dar si conservarii cu incapatanare a unei fiscalitati complicate, birocratice si generatoare de evaziune si coruptie. Cifra aceasta ridica serioase semne de intrebare cu privire la intentia guvernarii actuale de a creste PIB-ul cu aproape 8 miliarde de euro in acest an (fata de anul trecut) fara a modifica mare lucru la sistemul fiscal, ba mai mult, introducand chiar taxe noi (impozitul forfetar pe servicii), mai mari (taxele fiscale, accizele) sau mai progresive. Este foarte clar pentru mine ca aceasta crestere economica nu va veni nici anul acesta, ca speranta intr-o schimbare de paradigma din partea noii guvernarii este una desarta”, considera, dur, economistul Cristi Paun.

El continua spunand ca “acest guvern este chiar mai conservator cu taxele si cu aplicarea de reforme structurale decat cele anterioare. Va amana cu si mai mare incrancenare si argumentatie «adecvata» privatizarea activelor statului, privatizarea serviciilor publice (sanatate, educatie) ca masura fundamentala de reducere a cheltuielilor si a controlului politic asupra resurselor. Scaderea afacerilor din Romania este expresia mediului de afaceri tot mai ostil si agresiv la adresa oricui se incapataneaza sa mai produca ceva si sa extraga prosperitate dintr-un astfel de demers. Dependenta de stat si de alocarea arbitrara a resurselor de catre acesta este tot mai mare si este potentata de fondurile europene si de sistemul nesanatos cu care integrarea europeana a venit la pachet. Antreprenorii isi inchid afacerile sau nu se mai inghesuie sa isi deschida altele noi si ca un efect al ”modelelor” de crestere bazate in principal pe stimularea consumului si a creditului si nu pe stimularea productiei (prin relaxare fiscala si liberalizare) si a economisirilor (prin temperarea manipularii dobanzilor in piata)”, incheie el.

(plimbati mouse-ul pe graficul de mai jos pentru mai multe informatii)

Sursa: Wall Street