Cateva lucruri inedite despre ceasuri

Astazi nu ne-am mai putea imagina vietile si programul de zi cu zi fara a sti mereu cat este ceasul; insa cei mai multi dintre noi nu stim prea multe despre istoria aparitiei treptate a tehnologiei care ne arata astazi timpul.

Iata cateva momente-cheie in dezvoltarea ceasului asa cum il stim astazi:

Primul ceas a fost inventat abia in 1504 si a fost adus la Nurnberg. Desi avea erori semnificative, primul ceas a insemnat doar primul pas catre o serie de descoperiri care aveau sa transforme tehnologia ceasurilor pana cand s-a ajuns inovatii formidabile si performante in acuratete.

In 1656 a fost inventat pendului, ajutand tehnologia ceasurilor sa devina mai precisa.

In 1877, a fost inventat minutarul de catre Jost Burgi. Aparitia minutarului a fost un moment crucial in dezvoltarea tehnologiei care astazi ne permite o masurare a timpului extraordinar de precisa. Inventia lui Jost Burgi a fost facuta special pentru ceasul unui astrolog, care avea nevoie de aflarea unei ore precise pentru a studia indeaproape miscarile stelare.

Se pare ca prima persoana care a purtat un ceas de mana a fost matematicianul si filozoful francez Blaise Pascal. Cu o bucata de sfoara, Blaise Pascal si-a prins ceasul de buzunar la mana, spre surprinderea cunoscutilor sai.

Un prototip rudimentar al ceasului cu alarma a fost inventat de greci in jurul anului 250 I.E.N. Grecii au construit un ceas de apa si o idee originala: apa se ridica odata cu trecerea timpului pana cand lovea un dispozitiv mecanic care activa un fluier. Primul ceas cu alarma mecanica a fost inventat insa de Levi Hutchins in anul 1787.

In zilele noastre, un ceas de mana este considerat atat un device util, cat si un accesoriu-statement. Exista o multime de branduri de ceasuri, pentru toate stilurile si bugetele. Probabil cele mai cunoscute branduri de ceasuri care pot fi cumparate cu un buget mediu sunt ceasurile Casio, Guess, Citizen, Calvin Klein, SEIKO, Q&Q sau Marc Maddox.

Acum mai putin de 100 de ani insa, foarte putini gentlemani purtau ceas de mana, care era considerat atunci un accesoriu exclusiv feminin. Lucrurile s-au schimbat radical incepand cu sec. 19, cand soldatii au descoperit utilitatea ceasului de mana, care putea fi purtat si utilizat mult mai usor pe front decat un ceas de buzunar. Acest lucru a determinat din ce in ce mai multi barbati sa „incerce” un ceas de mana si sa constate utilitatea si atractivitatea acestuia. Iar astazi, ceasul de mana este considerat un accesoriu care nu trebuie sa lipseasca din tinuta oricarui barbat.