Studierea tendintelor de consum arata ca exista o legatura intre regiunea geografica si alegerea culorii
folosite pentru decorarea locuintelor la exterior.
Astfel, in Dobrogea sunt preferate in mod traditional si nuante de albastru pastel, in Tinuturile Secuiesti se intalneste mai mult verde, in vreme ce in zonele montane sau premontane se simte o crestere a prezentei albului natur, care se asorteaza foarte bine cu elementele din lemn.
"Faptul ca locuitorii unei anumite zone geografice opteaza in numar mai mare pentru o singura paleta de nuante consider ca este un semn de maturizare si de elevare a publicului consumator, care respecta tot mai mult mediul inconjurator si comunitatea din care face parte", a declarat Bogdan Pirvu, director divizie vopsele Adeplast.
Piata romaneasca de vopsele si tencuieli decorative este relativ bine segmentata. Din punct de vedere valoric, segmentul economic reprezinta circa o treime din piata, segmentul medium, desi in scadere, are cea mai mare pondere, in timp ce segmentul premium reprezinta aproape un sfert din totalul pietei.
"Acest comportament de cumparare se intalneste si in alte tari europene, cu precadere in cele din Estul Europei. Adeplast exporta vopsele si tencuieli decorative in tari ca Bulgaria, Ungaria, Belgia, Germania, Austria, Elvetia, Slovacia sau Republica Moldova", precizeaza Bogdan Pirvu.
"In Bulgaria, Ungaria si Republica Moldova exportam un mix de produse relativ asemanator cu ceea ce livram pe piata romaneasca, insa pietelor din Vestul Europei ne adresam numai cu produse din gamele superioare. Nu pentru ca in aceste tari nu ar fi cerere pentru produsele mai ieftine, insa oriunde in lume aceasta categorie de produse trebuie fabricata si livrata de producatorii locali. Costurile de transport raportate la valoarea transportata sunt foarte mari, de aceea produsele destinate segmentului economic nu pot fi transportate pe distante mari", explica reprezentantul Adeplast.
Albul continua sa bata culoarea
Piata romaneasca din zona vopselelor si tencuielilor decorative este caracterizata de un consumul masiv de alb in detrimentul vopselelor colorate.
"Din fabricile Adeplast si din depozitele distribuitorilor pleaca spre consum doar 20 de procente vopsele colorate, restul de 80 procente fiind reprezentat de vopsele albe. Ce-i drept, o parte din vopseaua alba este nuantata manual, cu ajutorul sistemelor manuale de nuantare, insa acest aspect nu schimba procentajul semnificativ. Albul continua sa bata culoarea", declara Bogdan Pirvu, director Divizie Vopsele AdePlast.
Dupa preluarea Dufa de la mijocul lui 2013, AdePlast a lansat noi game de produse pe segmentul vopselelor si tencuielilor decorative.
In materie de culoare, pot fi identificate mai multe elemente care definesc preferintele de consum ale pietei autohtone. „
"In ce priveste decorarea la exterior a locuintelor, trebuie luat in considerare in mod special consumul de tencuieli decorative. In mod clar, pe acest segment, preferintele de culoare ale romanilor pot fi asociate foarte usor cu diversele nuante ale pamantului romanesc – nuante pastelate de galben, crem, bej, orange, dar si nuante mai tari de maro sau rosu oxid", adauga Bogdan Pirvu.
Ce culori aleg romanii pentru case, in functie de zona geografica
Sursa: Daily Business