Mii de romani s-au trezit pe mana recuperatorilor de credite fara macar sa stie. Banca de la care luasera imprumutul a vandut datoriile fara sa ii anunte, cum cere legea. Bancherii comit asemenea ilegalitati atunci cand se pregatesc sa lichideze afacerea. Un sfert dintre bancile din Romania sunt scoase la vanzare ori si-au schimbat deja proprietarul.
Dupa o perioada in care nu a mai putut plati ratele unui credit de nevoi personale, un tanar a fost anuntat de o firma de colectare ca ei ii datoreaza acum banii. Banca de la care luase el imprumutul fusese vanduta, iar recuperatorii au formulat pretentii exagerate, scrie Digi 24.
"Ei nu au acceptat sa platesc cum plateam pana acum, rata respectiva, mi-au spus sa platesc toata suma integral. Le-am spus ca platesc cum am platit pana acum, pentru ca asa era in contractul initial, iar ei au spus ca acel contrat nu mai e valabil", povesteste clientul unei banci.
In mod normal, el ar fi trebuit sa fie informat ca dosarul lui a fost vandut unei firme de recuperare, spun avocatii.
"Singura obligatie a bancii in contractul de cesiune este de a anun?a clientul. Daca nu face acest lucru, cel care a cumparat respectiva creanta nu poate pune in executare impotriva beneficiarului creditului sau cel care este executat silit", afirma avocatul Marius Coltuc.
Clientii bancilor care sunt pusi sa plateasca datoria unor firme de recuperare trebuie sa stie ca pot contesta decizia la tribunal si ca au mari sanse sa castige, spun avocatii.
Ce sanse mai au clientii vanduti de banci firmelor de recuperare
Sursa: DailyBusiness