Comerţul este domeniul în care activează cele mai multe companii din România şi cel unde se înregistrează cea mai mare creştere a cifrei de afaceri. Deşi firmele din sectorul comerţului devin tot mai profitabile, cele mai multe companii din ţară aflate în faliment provin din acest sector, cu o creştere de 5%, potrivit unui comunicat de presă trimis de reprezentanţii Creditinfo România. Acest lucru, precum şi solvabilitatea redusă a acestora, menţin comerţul în continuare extrem de riscant pentru creditori, arată studiul realizat de Creditinfo Romania, care compară datele financiare ale ultimilor doi ani fiscali incheiaţi.
Mai mult, jumătate din companiile care activează în comerţ nu au capital propriu. Potrivit datelor, alte sectoare cu probleme sunt cel al transporturilor, unde peste 44% dintre firme au capital propriu negativ şi construcţiile cu peste 39%.
“Capitalul propriu negativ este unul dintre primele simptome care indică riscul ridicat de intrare în insolvenţă al unei companii. Din această cauză, societăţile cu capital propriu negativ sunt riscante pentru creditori, aceştia putând rămane cu creanţe a căror recuperare este de multe ori dificilă.”,a declarat Aurimas Kačinskas, CEO Creditinfo România.
Trendul înfiinţării de noi companii este unul crescător. În primele 7 luni ale anului 2017 s-au întemeiat aproape la fel de multe companii ca în anul 2016, iar creşterea estimată până la finalul anului este de 30% raportat la acesta. Însă mai multe firme nou înfiinţate înseamnă şi riscuri mai mari, atrage atenţia Aurimas Kačinskas, CEO Creditinfo România.
Citeste tot articolul BusinessMagazin