Persoanele fizice, cele juridice, dar și instituțiile statului vor primi amenzi cuprinse între 400 și 25.000 de lei dacă nu vor respecta noua lege privind gestionarea ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje.
România se află mult în urma Uniunii Europene la acest capitol, în țara noastră înregistrându-se doar un procent de 15% în cazul reciclării deșeurilor municipale.
Legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 809 din 30 octombrie 2015 și a intrat deja în vigoare, scrie avocatnet.ro.
Legea are ca obiect crearea cadrului legal unitar privind gestionarea ambalajelor și a deșeurilor provenit din ambalaje. În prezent, legislația națională a rămas în urma în ceea ce privește adaptarea la reglementări europene din domeniu. România a depășit termenul de transpunere în legislația națională a Directivei 2013/2/UE privind ambalajele și deșeurile de ambalaje.
Cea mai mare amendă, ce pornește de la 15.000 de lei, dar poate ajunge până la 25.000 de lei o vor primi operatorii comerciali care vor introduce pe piață ambalaje ce nu îndeplinesc cerințele esențiale cerute de lege. Mai exact, pentru a fi conformi cu legislația în vigoare, aceștia vor fi „obligați să introducă pe piață numai ambalaje la care suma nivelurilor concentrațiilor de plumb, cadmiu, mercur și crom hexavalent prezente în ambalaj sau în componentele acestuia nu depășește 100 de părți/milion raportat la greutate”.
Cine si de ce riscă amendă de 25.000 lei in cazul gestionării deșeurilor de ambalaje
Sursa: dailybusiness.ro