Un termen foarte utilizat in limba engleza de medicii pediatrii dar fara un corespondent direct in limba romana, este co-sleeping, ceea ce inseamna ca bebelusul si parintii dorm foarte aproape unii de ceilalti.
Co-sleeping poate insemna impartirea aceluiasi pat sau doar a aceleiasi camere. Prima varianta comporta riscuri majore si argumentele “contra” vin din statisticile ce indica un numar mare de accidente, de multe ori nefaste, petrecute in astfel de cazuri.
Pentru cea de-a doua varianta insa, studiile vin cu argumente pro. Acestea sustin ca bebelusul ce sta foarte aproape de mama lui in primele luni de viata dezvolta o mai mare incredere in sine, devine mai usor independent in viata iar legaturile dintre copil si parintii sai sunt mai puternice. Pe de alta parte, alaptatul la san este mai simplu atat pentru mama cat si pentru copil. Solutia recomandata este cea in care patutul bebelusului este apropiat sau chiar lipit de patul parintilor.
Acest curent de co-sleeping ce pare sa castige teren, inseamna pentru producatorii de patuturi o oportunitate in a se diferentia pe piata si a veni cu modele care sa ofere siguranta si confort copilului, dar in acelasi timp sa permite mamei de a fi foarte aproape de cel mic.
Pentru ca un patut sa poata fi folosit in prelungirea patului parintilor, trebuie in primul rand sa aiba o fata usor detasabila care insa sa poata fi utilizata ceva mai tarziu cand copilul isi va lua in primire camera sa. In al doilea rand, inaltimea saltelei trebuie sa poata fi reglata astfel incat sa vina perfect in prelungirea saltelei patului mai mare.
In general, patuturile moderne, si mai ales cele din lemn, ofera posibilitatea de a muta pe verticala salteaua in doua sau trei pozitii in functie de varsta copilului. Din oferta extrem de larga de modele de paturi pentru copii, disponibila in magazinele de specialitate din malluri sau hipermarketuri, dar mai ales in magazinele online, exista sanse destul de mari sa gasiti patutul care sa se potriveasca spatiului disponibil in camera, dar si inaltimii patului parintilor, fara alte ajustari.
Co-sleeping nu inseamna insa ca proaspetii parinti nu trebuie sa pregateasca camera copilului, ba dimpotriva. Chiar si medicii pediatrii recomanda ca de la o varsta ce nu ar trebui sa depaseasca un an, copilul sa fie obisnuit in camera lui. Tranzitia se face mai usor daca este aleasa o mobila speciala, peretii sunt frumos decorati, se folosesc veioze ce arunca pe pereti stelute sau canta cantece de leagan. Toate acestea, le gasiti, de asemenea, in magazinele dedicate produselor pentru bebelusi.