Consiliul Fiscal a avizat negativ extinderea sferei de aplicare a cotei reduse de TVA de 9% la servicii de retransmitere a programelor de televiziune prin retele de comunicatii electronice.
Consiliul a primit la 9 iunie o adresa a Ministerului Finantelor Publice, prin care i se solicita avizul asupra amendarea Codului fiscal in sensul extinderii sferei de aplicabilitate a cotei reduse de TVA de 9% la servicii de retransmitere a programelor de televiziune prin retele de comunicatii electronice, prevedere care ar urma sa intre in vigoare la 1 iulie.
Din perspectiva impactului bugetar de runda intai, nota de fundamentare asociata proiectului de ordonanta de urgenta estimeaza o pierdere de venituri bugetare de 167,6 milioane lei in 2015 (corespunzatoare unei perioade de 5 luni de executie bugetara cash), de 402,2 milioane lei in 2016, 420,4 milioane lei in 2017, 473,6 milioane de lei in 2018. Documentul prezinta ca sursa de compensare a impactului reducerilor de taxe asupra veniturilor din TVA in anul 2015 surplusul de venituri realizat de ANAF relativ la programarea bugetara intra-anuala, evaluat conform expunerii de motive la 3,9 miliarde de lei la finele lunii mai.
In ceea ce priveste impactul pe termen mediu, documentul declara ca "la elaborarea legilor bugetare anuale se va avea in vedere fundamentarea veniturilor si cheltuielilor astfel incat sa fie respectate tintele de deficit asumate prin Pactul de stabilitate si crestere si coordonarea politicilor economice".
"Consiliul fiscal nu are obiectii/rezerve cu privire la dimensiunea impactului bugetar de runda intai estimat de catre MFP, pe care-l considera drept o estimare prudenta. Daca date certe in ceea ce priveste numarul abonatilor sunt disponibile (6,9 milioane de abonati, grad de penetrare la nivel de gospodarii 92%), fiind raportate de ANCOM (Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii), exista incertitudini in ceea ce priveste caracteristicile/pretul pachetului de servicii relevant din perspectiva consumatorului mediu. Pretul mediu implicit al acestui pachet de servicii reprezentativ asociat estimarii pierderilor de venituri din expunerea de motive a actului normativ este de circa 40 lei/luna (inclusiv TVA 24%), in conditiile in care ofertele pentru pachetul de baza ale principalilor operatori de servicii de televiziune prin cablu sunt in medie de circa 30 de lei lunar – estimarea include asadar si o marja de siguranta consistenta din perspectiva unui pachet de servicii reprezentativ care sa includa mai multe optiuni comparativ cu acest pachet de baza", arata Consiliul, intr-un comunicat.
Expunerea de motive ofera drept argument pentru masura propusa faptul ca "aplicarea cotei reduse de TVA pentru aceste servicii va genera efecte pozitive semnificative asupra mediului de afaceri prin imbunatatirea fluxurilor de cash-flow, diminuand astfel o serie de dificultati cu care se confrunta agentii economici din aceasta perspectiva".
In opinia Consiliului fiscal insa, validitatea argumentului apare drept indoielnica, in conditiile in care reducerea unei impozit pe consum intr-o ramura in care practic nu exista evaziune fiscala la TVA nu poate genera plusuri de cash-flow decat in masura in care aceasta nu este transferata in pretul final la consumator, iar potentialul de expansiune suplimentara in conditiile unui grad de penetrare de 92% la nivelul gospodariilor apare drept neglijabil.
In mod evident, la nivelul ramurii de furnizare de servicii de televiziune prin cablu nu pot fi operante argumentele care intervin in cazul produselor alimentare, unde exista o pondere semnificativa de agenti care functioneaza pe piata nefiscalizata, iar o reducere a TVA are potentialul de a imbunatati pozitia competitionala a contribuabililor onesti, mai spune Consiliul Fiscal.
Consiliul Fiscal a respins TVA de 9% pentru retransmiterea programelor TV prin retelele electronice
Sursa: Dailybusiness