TOTI EGALI! STOP DISCRIMINARII!
COD VERDE PENTRU VIITOR!
Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (TIC) reprezinta un element esential pentru consolidarea competitivitatii in toate sectoarele de activitate, iar date oficiale confirma ca serviciile informationale contribuie direct la cresterea PIB‐ului Uniunii Europene.
In ceea ce priveste alfabetizarea digitala si accesul la tehnologii moderne ale informatiei, in Romania inca mai exista discrepante vizibile intre urban si rural. In acest context, pentru a putea beneficia integral de avantajele sectorului informational atat la nivel economic, cat si la nivel de societate, se impune asigurarea accesului, a tuturor cetatenilor si companiilor, la noile tehnologii si servicii TIC.
Strategia consolidarii competitivitatii abordata de politica europeana vizeaza dezvoltarea inovarii si economiei bazate pe cunoastere, lupta impotriva discriminarii, dezvoltarea ocuparii fortei de munca si intarirea potentialului de imbunatatire a calitatii vietii.
Astfel, programul POS DRU trateaza provocarea tehnologica atat ca actiune specifica, cat si ca prioritate orizontala privind accesul tuturor categoriilor sociale la serviciile informationale moderne.
In calitate de proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, $E$ sustine accesul si participarea grupurilor vulnerabile la tehnica moderna, prin activitati concrete, precum: formare in utilizare TIC – competente digitale, directionare catre site-ul proiectului, incurajare utilizare internet, comunicare online etc.
Accesarea serviciilor IT reprezinta o componenta importanta pentru persoanele din grupul tinta al proiectului (rromi, persoane cu dizabilitati, persoane din familii cu peste 2 copii, persoane care au parasit timpuriu scoala, femei in situatii de risc, persoane afectate de boli profesionale etc.), intrucat creste alternativele si imbunatateste competitivitatea acestora, printr-o formare adecvata societatii contemporane.
Prin infiintarea a 10 structuri de economie sociala, proiectul $E$ deschide piata muncii catre noi oferte si oportunitati pentru persoane care au competente si abilitati reduse, atat din mediul rural, cat si din cel urban.
De retinut! Sustinerea abordarilor inovatoare, precum si promovarea TIC sunt esentiale in demersul pentru imbunatatirea competitivitatii, crearea de noi locuri de munca si intarirea potentialului de imbunatatire a calitatii vietii.
Despre proiectul $E$:
Proiectul POSDRU/173/6.1/S/148943 ”$E$-Sustinere Economica si Sociala pentru persoane vulnerabile” vizeaza promovarea incluziunii si dezvoltarea economiei sociale in Romania. Proiectul este implementat de Federatia „Organizatia Nationala a Persoanelor cu Handicap din Romania” (ONPHR) in parteneriat cu CRPG – Centrul de Reabilitare Profesionala Gaia (Portugalia), Fundatia Inima de Copil (Galati), Asociatia HABILITAS – Centru de Resurse si Formare Profesionala, Asociatia pentru Dezvoltare Comunitara Caleidoscop, Asociatia pentru Dialog si Educatie Civica, Asociatia Ai Grija de Mine, Asociatia CONSILIER-VEST. Perioada implementare: dec. 2014– dec. 2015.
Pentru informatii suplimentare legate de proiectul $E$ va puteti adresa d-nei Valentina Merlici, Expert Informare si publicitate, e-mail: [email protected].