Piata creditarii din Romania pare ca a inceput anul 2013 cu dreptul. In prima luna si jumatate a acestui an a crescut cererea persoanelor fizice pentru imprumuturi, iar in unele cazuri se observa ca valoarea medie a unui credit are un avans usor, au spus pentru DailyBusiness.ro specialistii din domeniu.
„De la inceputul anului si pana in prezent, aplicatiile de credit initiate de Kiwi s-au dublat fata de aceeasi perioada a anului trecut”, a declarat Anca Bidian, CEO-ul brokerului de credite Kiwi Finance.
„Cresterea numarului de clienti s-a datorat principalelor trei directii strategice pe care le-am adoptat: extinderea canalelor de distributie, extindere organica si cresterea performantei”, a adaugat aceasta.
Potrivit Ancai Bidian, Kiwi a inregistrat o crestere mai mare pentru creditele de achizitie si pentru refinantari.
Totodata, Liviu Andrei, directorul executiv al Alliance Finance Broker a mentionat ca brokerul de credite a inregistrat o crestere a cererii de credit, atat la nevoi personale cat si la imprumuturile ipotecare in primele 6 saptamani ale acestui an, fata de aceeasi perioada a anului 2012.
Andrei a subliniat ca tot mai multi clienti sunt interesati de achizitionarea proprietatilor considerate de lux, din zonele exclusiviste.
„Vorbim de imobile destul de costisitoare, dar in acelasi timp cu un pret foarte bun, raportat la perioada de varf 2007-2008“, a spus Liviu Andrei.
Cum a evoluat valoarea medie a unui credit
In cazul Alliance Finance Broker, pentru creditele ipotecare, valoarea media se pastreaza in jurul valorii de 95.000 euro. Daca vorbim de Prima Casa, media este putin peste 55.000 euro, iar la creditele de consum media a urcat spre 9.000 euro, fata de 7.500 euro in 2012.
La Kiwi Finance, valoarea medie a unui credit ipotecar standard este aproape de 60.000 euro, similara cu media anului trecut, iar valoarea medie a creditelor Prima Casa este de 45.000 euro, in usoara crestere fata de anul trecut. Creditele de nevoi personale au o medie de 3.800 euro, similar cu media anului trecut, dar la jumatate fata de media anului 2011.
„Solicitarile clientilor pastreaza aceeasi proportie pe tipuri de credit ca anul trecut, trei sferturi din volume sunt credite cu garantii, restul credite de nevoi personale. Ca numar de clienti, proportia este inversata”, a declarat Anca Bidian.
In acelasi timp, Liviu Andrei a aratat ca „Alliance Finance Broker se axeaza pe imprumuturile ipotecare si pe acest segment inregistram cele mai mari cresteri de solicitari din partea clientilor nostri”.
Evolutia creditarii va fi in stransa legatura cu cea a economiei si in 2013. Majoritatea specialistilor se asteapta la o crestere a pietei creditarii din Romania in acest an, dar una usoara, cu o singura cifra. Totusi, exista si jucatori care sunt mai pesimisti si cred ca perspectivele activitatii de creditare nu sunt foarte optimiste pentru anul 2013.
„Anul 2013 va fi mai bun decat 2012 din punctul de vedere al creditarii”, a declarat, la inceputul anului, Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.
Specialistii estimeaza ca leul va fi vedeta anului 2013. „Dupa ce in 2012, leul a fost moneda de baza pentru creditele de consum, ne asteptam ca in 2013 sa acapareze o buna parte si din piata creditelor ipotecare”, a spus Liviu Andrei, directorul executiv al Alliance Finance Broker.
Potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR), soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit a scazut in luna decembrie 2012 cu 1,4% (-1,9% in termeni reali) fata de luna noiembrie 2012, pana la nivelul de 225.874,3 miliarde lei.
Creditul in lei a crescut cu 0,1% (- 0,5% in termeni reali), in timp ce creditul in valuta exprimat in lei s-a redus cu 2,2% (exprimat in euro, creditul in valuta a scazut cu 0,5%).
La 31 decembrie 2012, creditul neguvernamental a inregistrat o crestere de 1,3% (-3,5% in termeni reali) fata de 31 decembrie 2011, pe seama majorarii cu 3,8% a componentei in lei (-1,1% in termeni reali) si a diminuarii cu 0,2% a componentei in valuta exprimata in lei (exprimat in euro, creditul in valuta s-a redus cu 2,6%).
Creditele au inceput 2013 cu dreptul: Romanii vor imprumuturi mai multe si mai mari
Sursa: Daily Business