Zmeurul este un arbust înalt de 1 - 2,5 m(în funcție de soi), cu înmulțire prin drajoni, care pornesc din mugurii formați pe sistemul radicular. Tulpinile au o durată de viață de 2 ani și se reînoiesc permanent.
Cerințele față de factorii de mediu
Zmeurul preferă solurile nisipo-lutoase, bogate în humus, cu capacitate bună de reținere a apei, bine aerisite, cu reacție slab acidă până la neutru (pH: 5,5-7,0). Se evită solurile grele și reci, cu exces de umiditate (risc de asfixie a rădăcinilor) precum și cele calcaroase.
Preferă terenurile însorite, cu o bună mișcare a aerului, ferite de vânturile puternice și de temperaturile foarte scăzute din timpul iernii.
Având o înrădăcinare superficială, zmeurul necesită irigare în majoritatea zonelor țării. Necesarul de apă crește în perioada iunie – august.
Pregătirea terenului
Se recomandă administrarea de gunoi de grajd fermentat (60 t/ha), precum și îngrășăminte minerale NPK. Se face o arătură de desfundare la 40 -50 cm. Înainte de plantare, solul se mărunțește cu freza sau cu grapa cu discuri.
Plantarea
Se poate face toamna (preferabil) sau primăvara timpuriu, în acest caz fiind necesară udarea după plantare. Distanța de plantare: -între rânduri 2,5 – 3 m
-între plante pe rând 0,4 - 0,5 m
Înaintea plantării rădăcinile se umezesc timp de 1-2 ore și se mocirlesc. Se fac gropi de 40/40/40 cm sau șanțuri și drajonii se plantează așa încât coletul să fie la suprafața solului. Rădăcina răsfirată se acoperă cu 8-10 cm de pământ, iar solul se tasează ușor în jurul plantei.
ATENȚIE! Plantarea prea adâncă determină o slabă dezvoltare a plantei și emiterea de drajoni puțini și de slabă calitate.
Sisteme de conducere
Pentru susținerea tulpinilor se folosește spalierul cu stâlpi la distanțe de 8 - 12 m și două rânduri de sârme duble la 0,6 și 1,4 m.
La soiurile remontante (Polka, Polana, Pokusa) palisajul este simplu: se pun stâlpi și se montează două sârme paralele la 1-1,2 m pentru susținerea plantei. Tulpinile se taie în ras în fiecare an (toamna târziu).
Întreținerea solului
În plantațiile de zmeur se recomandă ogorul lucrat.
Fertilizarea
Se folosesc îngrășămintele complexe NPK și îngrășămintele azotate la pornirea în vegetație sau fracționat : jumătate la pornirea în vegetație, jumătate la începutul înfloritului.
Irigarea
Se poate face prin aspersiune sau prin picurare. În funcție de starea de aprovizionare cu apă a solului, în timpul verii se fac 1 – 3 udări săptămânal.
Tăierile
După plantare tulpinile se scurtează la la 20-25 cm.
În primăvara anului următor plantării, tulpinile se scurtează la 0,8-1 m.
Începând cu anul al doilea, se vor înlătura tulpinile de 2 ani care au rodit (după recoltare), iar primăvara, după trecerea perIcolului de îngheț, tulpinile se răresc la 10-12 tulpini /metru liniar și se scurtează la 1,5-1,7 m înălțime.
Combaterea bolilor și dăunătorilor
Se face prin 5 -6 tratamente pe an.
Cele mai întâlnite boli sunt făinarea, rugina zmeurului, putregaiul cenușiu, combătute cu fungicide.
Dăunătorii: viermii zmeurului, gărgărița, musculița galicolă a tulpinilor de zmeur, se combat prin tratamente cu insecticide.