Totul in jurul nostru evolueaza iar noi trebuie sa tinem pasul cu aceasta evolutie, de dragul ei sau pur si simplu de dragul necesitatii noilor inventii, iar aici nu ne referim numai la industria telefoanelor sau la cea a calculatoarelor unde ritmul este din ce in ce mai alert. Noile inovatii care au aparut pe piata scaunelor auto pentru copii sau pe cea a carucioarelor de copii sunt extrem de utile si de dorite.
Daca in urma cu ceva vreme alegerea unui astfel de produs era o simpla formalitate, acum fiecare parinte are o multime de variante din care poate alege, dar bineinteles cu conditia ca alegerea finala sa corespunda normelor legislative in vigoare.
Ce trebuie sa stim cand alegem scaunul auto pentru copii?
Mai intai de toate trebuie sa stim ca din punct de vedere legislativ, de mai bine de 10 ani in unele tari, este interzisa transportarea celor cu varsta mai mica de 3 ani fara a folosi dispozitivele omologate, pentru a spori sansele de supravietuire ale copiilor in caz de accident.
Scaunul auto se alege in functie de varsta si greutatea copilului, astfel ca avem la dispozitie 3 variante din care putem alege. Pentru cei mici sau pentru bebelusii de pana in cel mult 15 luni sau 10 kg sunt scaunele ce se fixeaza cu spatele la directia de mers. Odata ce copilul a depasit varsta respectiva se poate trece la modelul care se fixeaza cu fata la directia de mers (3-5 ani si 10-18 kg ), iar pentru cei mai mari intre 5 si 12 ani si pana la maxim 36 de kg se folosesc scaune inaltatoare. Chiar sunt unele modele auto care au scaunele inaltatoare incorporate in bancheta din spate, astfel scapati de o grija cand trebuie sa achizitionati un scaun auto.
Sistemul de prindere?
Exista doua sisteme de prindere pentru scaunele auto si trebuie sa acordam o atentie sporita in momentul achizitionarii. Sistemul ISOFIX (International Standards Organisation FIX) care este si cel mai sigur, poate fi montat doar in autoturisme ce au in dotare acest sistem de prindere. In mare parte acest sistem exista in productie de mai bine de 15 ani asa ca nu ar trebui sa intampinam probleme dar totusi e bine sa verificam inainte.
Cel de-al doilea este sistemul ce se foloseste de centura banchetei din spate pentru prinderea scaunului, acesta fiind un pic mai vulnerabil la un impact considerabil sau la frane bruste, situatii care nu ar trebui sa existe daca suntem constienti ca in masina cu noi avem un copil. Ar trebui sa tinem in acelasi timp cont de faptul ca scaunele auto ar trebui montate intotdeauna pe bancheta din spate si nu pe scaunul din dreapta fata, iar daca atunci cand achizitionam alte lucruri si ne decidem usor asupra produsului mai ieftin, in cazul scaunelor auto nu ar trebui sa facem rabat pentru ca este vorba de viata copilului nostru si merita toata siguranta pe care i-o poate oferi.