Educaţia Financiară, care se predă de trei ani la clasele a III-a şi a IV-a ca opţional, urmează să fie predată şi la clasa pregătitoare şi clasa I. Manualul realizat pentru copiii din cadrul proiectului-pilot care se implementează acum în cinci judeţe din ţară poate fi folosit la clasa pregătitoare, la clasa I, dar şi la grupa mare de la grădiniţă.
Anul acesta a început proiectul pilot pentru implementarea Educaţiei Financiare şi la începutul învăţământului primar, dar şi la grupa mare de la grădiniţă. "Este vorba de 500 de copii de grupa mare, clasa pregătitoare şi clasa I din judeţele Arad, Timişoara, Turda, Ploieşti şi Constanţa", a spus Ligia Goloşoiu de la Banca Naţională a României, cea care a demarat pentru prima dată acest proiect.
Manualul după care vor învăţa micuţii se numeşte "Educaţie Financiară prin Joc" şi este realizat de Goloşoiu. Are patru capitole în care elevii învaţă despe ce înseamnă trocul, cum s-a trecut de la troc la valută, care sunt banii româneşti de pe piaţă de la monezi până la hârtii.
În manual sunt fel de fel de jocuri pentru micuţi, spre exemplu ei pot decupa bucăţi dintr-o bancnotă de 1 leu desenată pe o pagină pe care să le asambleze în hârtia de 1 leu întreagă, ca pe un puzzle. Cartea este plină de texte haioase, poezii şi ghicitori pentru copii.
Proiectul "Educaţie financiară" a fost implementat prima dată în anul şcolar 2012-2013 în Bucureşti şi în 10 judeţe, incluzând 1.173 de elevi şi 44 de cadre didactice.
Peste 54.000 de elevi şi profesori au optat pentru Educaţie Financiară anul acesta
În următorul an şcolar, 2013-2014 s-au înscris 12.502 elevi la opţionalul predat de 674 de dascăli şi Capitală şi 32 de judeţe. Anul acesta sunt înscrişi peste 45.000 de elevi şi dascăli din 41 de judeţe şi din Bucureşti, potrivit datelor prezentate le Goloşoiu în cadrul unei conferinţe de presă de la BNR unde a fost prezentat proiectul Educaţiei financiare.
Goloşoiu a spus că îşi doreşte ca proiectul să fie implementat la nivel naţional pentru învăţământul primar. Potrivit mărturiilor copiilor, aceştia sunt încântaţi de opţional.
"Pentru mine, Banii pe înţelesul tuturor înseamnă să înveţi de mic ce sunt, la ce folosesc, cât de importanţi sunt, cât de greu se obţin şi cu câtă grijă trebuie să se cheltuiască banii. Dacă părinţii îmi dau bani de buzunar, eu cheltui cât mai puţini pentru ca restul să-i pun în puşculiţă. Cu banii adunaţi, îmi cumpăr lucruri necesare pentru şcoală", a spus Ştefan, elev la Şcoala Gimnazială Bălăceana din Suceava.
În martie 2014, a fost lansată şi prima ediţie a "Olimpiadei micilor bancheri" care a avut o fază locală şi o bază interjudeţeană.