Cum au ajus salariatii Alro sa lucreze fara plata pentru achitarea certificatelor verzi

Cum au ajus salariatii Alro sa lucreze fara plata pentru achitarea certificatelor verzi

Salariatii Alro Slatina, cel mai mare producator de aluminiu din Europa Centrala si de Est, lucreaza o zi pe luna fara plata pentru a mai putea face niste economii ce merg spre plata certificatelor verzi, a declarat presedintele Consiliului de Administratie (CA) al combinatului din Slatina, Marian Nastase.

"Aceste ecotaxe reprezinta 16,5% din costul total al tonei de aluminiu. In conditii de criza extrema, noi trebuie sa mergem cu o rata de profitabilitate mai mare de 16,5% pentru a le putea acoperi. Ori noi azi suntem in situatia de a nu le mai putea acoperi. Anul trecut, Alro pentru prima data a raportat pierderi. Noi nu mai avem de unde sa taiem din costuri. Suntem in situatia nefericita in care salariatii nostri lucreaza o zi pe luna fara plata pentru a mai putea face niste economii ce merg spre plata certificatelor verzi. Aceasta a fost o discutie pe care am avut-o cu sindicatele. Avem un personal foarte bine calificat pe care nu dorim sa il pierdem. Mi se pare absurd sa dau oameni afara ca sa platesc niste certificate verzi", a explicat Marian Nastase, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, schema de sprijin a producatorilor de energie regenerabila situeaza Romania printre cele mai generoase tari din Europa si din lume. 

"In Europa suntem pe primul loc in privinta schemei de subventionare a energiei eoliene, care, in fapt, ramane intacta, pentru ca se amana povara de pe cativa ani pe final de perioada. Salut eforturile Guvernului de a usura in aceasta perioada povara pe care consumatorii, nu numai cei industriali, o suporta, insa credem ca trebuie facut mult mai mult in aceasta directie”, a spus presedintele CA al Alro Slatina. 

El a subliniat ca aceasta schema de sprijin are efect negativ asupra consumatorilor, iar pentru cei industriali poate fi fatala, deoarece suntem in situatie de criza, iar competitivitatea produselor romanesti este afectata atat pe piata europeana, cat si pe cea globala. 

"Pe piata mondiala, deja aceste ecotaxe nu sunt recunoscute in majoritatea tarilor lumii si, atunci, produsele din aceste tari au un avantaj categoric fata de noi. Chiar si pe piata europeana, producatorii romani, care sunt supusi acestei brutale scheme de suport a energiei regenerabile, au dificultati in a-si vinde produsele, deoarece, in alte tari din Europa schema a fost suspendata sau este mult mai mica, ceea ce, din start pune industria romaneasca intr-o pozitie inferioara din punct de vedere competitiv. Am inteles ca la un moment dat, tinand cont ca aceste energii regenerabile de tip eolian, solar etc sunt foarte costisitoare si nu sunt viabile economic, s-a mers pe idea de a le sprijini, dar am ajuns in situatia in care industria e canibalizata, e omorata pentru a sustine aceste energii”, a mai afirmat Nastase. 

Potrivit acestuia, Alro incepe sa piarda din piete si are dificultati in patrunderea pe alte piete, din cauza acestor ecotaxe. 

"Incepem sa pierdem din pietele pe care le avem si intampinam dificultati in patrunderea pe alte piete. Noi incercam sa dezvoltam de cativa ani piata americana, piata sud-americana si o parte din piata asiatica, dar avem dificultati sa intram acolo pentru ca noi concuram intr-o piata libera, globala a aluminiului, in care majoritatea producatorilor nu platesc aceste ecotaxe si atunci au un avantaj net fata de noi. Si la nivel european avem de suferit, vanzarile in Europa reprezentand cea mai mare parte a vanzarilor externe ale Alro. Ceilalti competitori ai nostri au o povara mult mai mica. Spania a suspendat schema, iar subventiile pentru energie regenerabila din celelalte state nu sunt la nivelul din Romania”, a mentionat oficialul Alro. 

Executivul a adoptat, la inceputul acestei luni, Ordonanta de urgenta pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile, in actul normativ fiind prevazut ca recuperarea certificatelor verzi se va face incepand cu 31 martie 2017 pentru centralele hidro si solare, respectiv incepand cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene.

Energia mai scumpa a dus Alro Slatina pe pierderi in primul trimestru, cand compania a inregistrat o pierdere neta ajustata de 26,8 milioane de lei (8,37 milioane de dolari), in comparatie cu un profit net ajustat de 48 milioane de lei (15 milioane de dolari) in T1 2012.

Cifra de afaceri pentru primul trimestru a acestui an a fost de 526 milioane de lei (164 milioane de dolari), fata de 544 milioane de lei (170 milioane de dolari), in T1 2012.