Cum evolueaza cererea de otel la nivel mondial?

Anul 2015 a fost unul dificil pentru industria siderurgica, in mare parte a lumii, dar piata mondiala si-ar putea reveni spectaculos? Asociatia Mondiala a Otelului este de parere ca situatia se va redresa.

Potrivit raportului Asociatiei, regiunea cu cea mai rapida crestere din lume in acest an si cel urmatoar va fi Africa, cu o crestere de 3,8 la suta in acest an si 6,5 la suta in 2017. Pentru America de Nord este prevazuta, de asemenea, o crestere cu 3,2  la suta in 2016 si 2,6 la suta in 2017; in timp ce pentru regiunea UE  cresterea preconizata este de 1,4 la suta pentru acest an si de 1,7 la suta pentru cel viitor.

In ciuda previziunilor optimiste concurenta internationala va ramane acerba, atata timp cat mai multe piete emergente majore se confrunta cu probleme economice si ca o consecinta se va vedea o presiune asupra cererii de otel. Se impune astfel o corectie asupra excedentului de productie.

Raportul a identificat o "criza severa" in activitatile de constructii din China, acest fapt avand o contributie majora la declinul de 4,0 la suta prevazut pentru acest an si cel de 3,0 la suta de anul viitor.

T.V Narendran, Presedinte al Comitetului Worldsteel a declarat: “Mediul economic cu care se confrunta industria siderurgica continua sa fie o provocare, incetinirea economica a Chinei avand un impact la nivel global. Piata mondiala a otel sufera din cauza investitiilor insuficiente si a problemelor din sectorul de productie.”

Produsele din otel (tevi, laminate, profile, table) sunt vitale pentru societatea moderna si fac parte din  viata noastra zilnica. Datorita faptului ca produsele metalurgice din otel elaborate azi sunt extrem de rezistente, structurile realizate sunt din ce in ce mai eficiente.

Industria otelului este considerata un indicator al progresului economic, datorita rolului esential jucat de otel in dezvoltarea economica si a infrastructurii, in general.

Daca previziunile Asociatiei Mondiale a Otelului se adeveresc, cresteri in acest an si anul viitor vor inregistra si tari ca: Turcia, Tailanda, Malaezia, Vietnam, Indonezia si Filipine.