Peste 63% dintre executivii seniori din companii de top din intreaga lume afirma ca este necesar sa-si imbunatateasca procedurile anti-frauda si anti-mita facand apel la analizele de date investigative, se arata in studiul global EY pentru 2014, "Big risks require big data thinking".
La studiu au participat peste 450 de executivi din 11 tari, inclusiv profesionisti din zona financiara, responsabili de audit intern, de conformitate si aspecte legale care au fost chestionati in legatura cu utilizarea analizelor de date investigative (forensic) in cadrul programelor lor de conformitate anti-frauda si anti-mita.
Analiza de date investigative intr-o companie reprezinta o analiza in detaliu a anumitor aspecte cu scopul identificarii de elemente care nu corespund din punctul de vedere al unor norme sau reguli interne, eticii de afaceri sau legilor in vigoare.
Studiul a aratat, de asemenea, ca 87% dintre respondenti spun ca cerintele de reglementare, inclusiv cele corespunzatoare legilor anti-coruptie si noilor proceduri de aplicare, reprezinta o forta motrice pentru includerea si utilizarea analizelor de date investigative in programele de conformitate, aproape jumatate dintre ei indicand ca evolutiile din zona de reglementare se
numara printre principalii cinci factori in acest sens.
Mita si coruptia sunt raportate ca fiind cel mai mare risc perceput de catre 65% dintre respondenti, ceea ce se aliniaza cu faptul ca 74% afirma ca folosesc analizele de date investigative pentru a combate mita si coruptia. Alte zone in care se percepe un risc semnificativ de frauda, cum ar fi deturnarea de active si falsul in raportarile financiare, sunt, de asemenea, domenii prioritare pentru folosirea analizelor de date investigative.
Prin intensificarea cooperarii transfrontaliere dintre autoritatile de reglementare si agentiile de aplicare a legii, care au ca rezultat amenzi corporative semnificative si condamnari la inchisoare pentru directori, comitetele de administratie din companii ar trebui sa incurajeze folosirea de catre echipele de management a parghiei reprezentate de analizele de date investigative in programele de conformitate in curs de desfasurare.
Analizele de date investigative imbunatatesc procesul de evaluare a riscurilor si de detectare a fraudelor
Unul dintre cele mai importante beneficii obtinute prin utilizarea analizelor de date investigative, mentionat de 89% din respondenti, este abilitatea de a "detecta potentialele abateri care nu se puteau detecta inainte”. Aceasta parere este impartasita de majoritatea respondentilor, indiferent de functia pe care o detin in cadrul organizatiei.
Rezultatele sondajului indica faptul ca, in timp ce unele companii implementeaza anumite forme de analize de date investigative, multe altele ar putea rata oportunitati importante de a-si imbunatati actiunile anti-frauda si anti-mita. Prin valorificarea combinatiei intre diversele surse de date si instrumentele avansate de analize de date investigative, companiile au acum posibilitatea sa obtina informatii noi si importante prin analizarea datelor lor de business.
Oportunitati ratate de a transforma datele in informatii valoroase
In pofida sentimentului general pozitiv in ceea ce priveste eficienta analizelor de date investigative, studiul arata ca marea majoritate a companiilor nu lucreaza cu volume suficient de mari de date raportate la dimensiunea veniturilor lor corporative.
Doar 18% dintre specialistii in audit intern intervievati lucreaza cu volume de date mai mari de un milion de inregistrari. In randul respondentilor responsabili cu serviciile financiare, doar 21% au declarat ca lucreaza cu volume de date de aproximativ sau mai mult de un milion de inregistrari, un procent inca scazut pentru un segment concentrat pe date.
Per ansamblu, 71% dintre companiile cu venituri de peste 1 miliard de USD opereaza cu seturi de date de sub un milion de inregistrari. Utilizarea unor volume de date mai mici decat ar fi de asteptat, raportate la veniturile corporative, indica faptul ca multe companii ar putea rata oportunitati importante de prevenire si identificare a fraudei pentru ca nu opereaza cu seturi de date suficient de mari.
Instrumentele avansate de analize de date investigative, cum ar fi analiza statistica si tehnologiile de sondare a datelor, sunt folosite de doar 11% dintre respondenti. Nu este, prin urmare, surprinzator faptul ca cea mai mare provocare mentionata in privinta analizelor de date investigative este "obtinerea expertizei necesare sau a instrumentelor potrivite".
Din studiu a reiesit ca sprijinirea eforturilor de utilizare a analizelor de date investigative in cadrul companiei pare a fi o prioritate-cheie pentru respondenti. Astfel, 62% dintre cei chestionati au afirmat ca este necesara imbunatatirea constientizarii de catre echipele de management a beneficiilor aduse de analizele de date investigative.
Interesant este faptul ca respondentii nu considera costul un obstacol major, doar 10% dintre persoanele intervievate afirmand ca analizele de date investigative ar avea costuri prohibitive.
Baze de date mai mari, informatii mai fiabile
Aplicatiile traditionale pentru calcul tabelar si operare de baze de date se vad confruntate cu o crestere semnificativa a volumului, a vitezei si a diversitatii tipurilor de date generate de companii la nivel mondial.
Tehnologiile avansate de analize de date investigative, inclusiv instrumentele statistice care incorporeaza modelari predictive, detectari de anomalii si algoritmi de scoring de risc, pot sonda volumele de big data pentru a detecta, in timp real sau aproape real, tranzactiile potential frauduloase.
Utilizarea eficienta a procesarilor de limbaj sau a sondajului de texte, combinate cu vizualizarea de date poate ajuta la gestionarea unei mari varietati de surse, inclusiv a unor baze de date - atat structurate cat si nestructurate - pentru
a imbunatati capacitatea de detectare in ansamblu, pentru a reduce riscul si pentru a creste rentabilitatea investitiei in analizele de date investigative.
Respondentii care folosesc si tehnologii de analize de date investigative, dincolo de instrumentele traditionalele de calcul si operare de baze de date, au spus ca, in general, au reusit sa detecteze mai devreme abaterile (cu 15% mai mult decat ceilalti) si ca si-au imbunatatit rezultatele si recuperarile (cu 11% mai mult decat ceilalti).
“Companiile romanesti au implementate tehnologii IT si solutii integrate IT pentru afaceri. Totusi, lipsa de constientizare a riscurilor de frauda nu conduce si la investitii pe masura in solutii pentru detectarea fraudelor si de prevenire a acestora”, spune Kenan Burcin Atakan, Fraud Investigation and Dispute Services Leader, EY Romania.
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a decis luni sa sesizeze DIICOT pentru manipularea pietei de capital de catre un fost broker de la BCR si in legatura cu suspiciuni legate de trei angajati ai bancii, a amendat cu 10.000 lei directorul general al Depozitarului Central si cu 7.000 lei patru angajati ai SSIF Broker, in cazul Harinvest.
Masurile si sanctiunile au fost decise la finalul operatiunilor de control derulate la BCR, SSIF Broker si Depozitarul Central in privinta implicarii acestora in cazul fraudei de la casa de brokeraj Harinvest din Ramnicu Valcea.
Cum pot fi eliminate frauda si mita din companii
Sursa: DailyBusiness