Cum sa fii productiv la inceput de drum: 15 sfaturi pentru proaspetii antreprenori

productivitate, antreprenoriat, startup, afaceri la inceput, sfaturi pentru antreprenori

Dupa ce ai intrat pe teritoriul antreprenoriatului, te poti pierde usor in detalii si birocratie, riscand sa incepi cu stangul. Vezi o "colectie" de sfaturi pentru cei care infiinteaza un startup.

1. Prioritizeaza si ocupa-te de ceea ce e cu adevarat important. Evita sa mergi in toate directiile. Atunci cand totul e important, nimic nu e important. Stabileste-ti mai multe nivele de prioritate (P1, P2, P3). Vei vedea ca pana la urma vei pune in practica doar punctele de la primul nivel

2. Refuza din start obiectivele vagi. Intai clarifica-ti ideile, apoi treci la treaba.

3. Nu pune niciodata noile lucruri pe care trebuie sa le faci in capul listei, ci la finalul ei. Intai termina de facut cee ace ai inceput.

4. Gestioneaza-ti programul cu ajutorul calendarului. Programeaza-ti ferestre pentru diverse telefoane, intalniri, lucru efectiv, e-mail, familie si sport. Daca ceva nu e trecut in agenda, spune pas. 

5. Stabileste cat timp ai la dispozitie pentru fiecare sarcina in parte. Gaseste combinatia care ti se potrveste cel mai bine la acest capitol.

6. In fiecare duminica, trece in revista saptamana urmatoare, pentru a fi pregatit.

7. Nu folosi chat-ul si SMS-urile cand vine vorba de clienti. Sunt o pacoste pentru productivitate. Respecta-ti timpul propriu si timpul echipei tale.

8. Scurteaza intalnirile interne neplanificate. E OK sa aduni oamenii in sala de conferinte pentru brainstorming, dar nu transforma aceste sesiuni in discutii prelungite. Stabilste un orizont de timp si o limita pentru fiecare intalnire de echipa. In mod normal, o ora ar fi maximul. Varianta de 30 de minute este mult mai buna, asta daca nu este o sesiune de brainstorming lunga, dar chiar si atunci sparge aceasta sesiune in “bucati”.

9. Nu ii incarca pe ceilalti cu sarcini, pentru ca ii vei scoate din ritm si tot firma va avea de suferit. De obicei un CEO tinde sa faca acest lucru – sa ii roage pe ceilalti sa faca ceva “rapid” pentru el. 

10. Ai grija de tine. Ia pauze in timpul zilei si acorda-ti timp pentru a te revitaliza.

11. Exercitiile fizice regulate sunt foarte recomandate. Daca sportul nu se regaseste in agenda ta, in ziua X, de la ora Y la ora Z, nu se va intampla.

12. Asigura-te ca dormi suficient si fii atent la semnele care indica epuizarea.

13. Email-ul este o bestie pe care trebuie sa o stapanesti. Daca nu, te va stapani ea pe tine. Nu da refresh mereu, nu verifica Email-ul constant, nici macar nu trebuie sa il ai deschis non-stop. Iti va omori productivitatea. Stabileste-ti anumite ore din zi pentru email-uri.

14. Fii un adevarat profesionist cand vine vorba de CC. Nu adauga in CC persoane decat daca e absolut necesar si cere la randul tau acest lucru din partea colegilor. 

15. Foloseste semnatura de email in mod intelept – adauga informatii relevante, evita logo-uri si imagini.