Cum a scazut cu peste 80% deficitul balantei comerciale cu produse agroalimentare, in primele 7 luni

balanta comerciala, exporturi, importuri, deficit, produse agroalimentare

Deficitul balantei comerciale cu produse agroalimentare in primele sapte luni ale anului 2014 s-a diminuat cu 81,7% pana la 55,1 milioane de euro, fata de valoarea inregistrata in perioada corespunzatoare din 2013, cand a atins nivelul de 301,8 milioane euro, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

"Contractia puternica a deficitului comercial s-a datorat cresterii sustinute a exporturilor atat pe piata Uniunii Europene cat si in tarile terte, in conditiile unui avans in ritm mai redus al importurilor", precizeaza MADR, potrivit Agerpres.

In primele sapte luni din 2014, Romania a exportat produse agroalimentare in valoare totala de 2,68 miliarde de euro, cu 303 milioane euro, respectiv cu 12,7%, mai mult comparativ cu aceeasi perioada din 2013, in timp ce importurile s-au majorat cu 56,3 milioane de euro (plus 2,1%) fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Exporturile in tarile intra-comunitare au totalizat 1,674 miliarde de euro, in primele sapte luni, in crestere cu 14,2 procente fata de aceeasi perioada din 2013, in timp ce in tarile extra-comunitare exporturile au totalizat un miliard de euro, un plus 10,4%. Potrivit datelor MADR, principalele produse exportate au fost graul, tigarile, porumbul, semintele de rapita si semintele de floarea-soarelui.

Au fost obtinute venituri suplimentare, comparativ cu aceeasi perioada din 2013, la majoritatea produselor agroalimentare exportate, cele mai mari cresteri inregistrandu-se la exportul de tigari (+105,9 milioane de euro), seminte de rapita (+95,9 milioane de euro), porumb (+56,3 milioane de euro), animale vii din specia ovine sau caprine (+27,4 milioane de euro), nuci (+20,8 milioane de euro) si orz (+17 milioane de euro).

In ceea ce priveste exporturile de grau, desi cantitatile livrate au fost mai mari cu 20,2%, rezultatul nu a fost pe masura asteptarilor din cauza scaderii pretului pe pietele internationale, iar incasarile au fost mai mari cu doar 4,4% (+18,3 milioane de euro).

Fata de perioada similara din anul precedent, exporturile de seminte de floarea-soarelui si ulei de floarea-soarelui au scazut, incasarile fiind mai mici cu 84 de milioane de euro si, respectiv 13,8 milioane de euro.

Pe de alta parte, Romania a importat in primele sapte luni produse agroalimentare de 2,73 miliarde de euro, in plus cu 2,1 procente fata de perioada similara din 2013, din tarile UE provenind produse de peste 2,2 miliarde de euro.

Potrivit datelor MADR, carnea de porc si de pasare, animalele vii din specia porcine, tutunul brut, produsele de brutarie-patiserie, ciocolata si preparatele alimentare au inregistrat cresteri valorice in diferite proportii, in timp ce scaderi au fost raportate la porumb (-30 milioane de euro), zahar (-23,6 milioane euro), grau (-15,6 milioane de euro), boabe de soia (-13,8 milioane de euro), tigari (-13,4 milioane de euro).

Uniunea Europeana a fost principalul partener in comertul agricol al Romaniei. Astfel, in primele sapte luni din 2014, livrarile de produse agroalimentare catre aceasta destinatie au avut o pondere valorica de 62,4%, iar achizitiile din statele membre UE au detinut o pondere de 80,9%.

Sursa: da