Curățarea pardoselilor, în mod tradițional, rămâne cea mai bună metodă de curățare a celor mai multe tipuri de suprafețe. Diferitele tipuri de mopuri se potrivesc anumitor activități. Așadar, mopurile plate sunt excelente pentru curățarea zilnică a prafului și murdăriei ușor de îndepărtat, dar mopurile cu capăt rotund și material textil asigură curățarea temeinică, în combinație cu o soluție de curățare adecvată, a majorității pardoselilor, fie ele din plăci de vinil, ceramice sau din porțelan, din lemn sau laminate sigilate care pot tolera, ocazional, ștergerea cu mopul umed. Pentru suprafețele din lemn, nu se recomandă spălarea intensă cu foarte multă apă.
Drept regulă generală, podelele din zonele cu trafic intens, în principal spațiile comerciale în care fluxul de clienți este continuu, trebuie spălate la intervale regulate, uneori chiar o dată la câteva ore. A apela la mașini de spălat pardoseli este soluția cea mai potrivită, întrucât de obicei aceste suprafețe sunt deosebit de mari și necesită investiția unui volum foarte mare de timp. În altă ordine de idei, pardoselile din încăperile mai mici, cum ar fi bucătăria proprie, zona în care se ia masa, intrările și holurile trebuie curățate cu mopul măcar o dată pe săptămână. În restul timpului, este îndeajuns doar să fie întreținute corespunzător, măturate, aspirate și șterse.
Majoritatea persoanelor își imaginează că este ușor să dea cu mopul pe o pardoseală, însă una dintre cele mai frecvente greșeli este aceea de a neglija folosirea unei a doua găleți pentru apa în care are loc clătirea mopului. Frecvent, se folosește doar o găleată cu apă de spălat în care, de altfel, este clătit și mopul, ulterior folosit pentru a spăla în continuare podeaua. Una dintre cele mai bune metode este folosirea a două găleți – una pentru o soluție cu apă și detergent, iar cealaltă pentru apa curată de clătire. Astfel, murdăria nu este împrăștiată pe întreaga suprafață a pardoselii și, implicit, aceasta va fi mult mai curată și va străluci după o singură spălare.
A curăța pardoselile în mod tradițional duce, într-adevăr, la rezultatele dorite, însă este necesară investirea unui volum mare de timp. Aceeași eficiență, însă mult mai rapid, poate fi obținută și prin folosirea unui aspirator profesional cu spalare. Înainte de toate, trebuie făcută o alegere potrivită în ceea ce privește mopul (în funcție de tipul de podea) și gălețile. Detergenții sunt la fel de importanți, deoarece fiecare este conceput pentru un anumit tip de pardoseală. De altfel, înainte de folosirea mopului, se recomandă ca podeaua să fie măturată și aspirată, și, tot acum, să fie șterse și petele lipicioase, învechite de pe suprafața pardoselii.
Gălețile trebuie umplute cu apă caldă, deoarece curăță mai bine. Detergentul trebuie adăugat în cantitate optimă (prea mult detergent ar putea denatura suprafața pardoselii și este mult mai greu de clătit). Mopul se înmoaie și se stoarce, acesta trebuind să fie umed, nicidecum un până la refuz (apa deteriorează podeaua, în funcție de material și crește timpul necesar uscării). În ceea ce urmează, mopul trebuie să fie manipulat prin mișcări stânga-dreapta, iar apoi circulare, iar la final pardoseala se mai spală încă o dată cu apă curată, fără detergent, și în flux continuu, pentru a se evita apariția petelor după uscare.