La numai doua saptamani de la finalizarea cu succes a privatizarii Electrica pe Bursa, italienii de la Enel anunta vanzarea operatiunilor de distributie si furnizare de energie din Romania. Ce ii determina pe acestia sa renunte la principalul business de pe piata locala si cine l-ar putea cumpara?
In comunicatul oficial publicat pe site-ul grupului, italienii mentioneaza ca vanzarea operatiunilor din Romania face parte dintr-un plan mai mare, initiat in 2013, prin care se doreste vanzarea unor active in valoare de 6 miliarde de euro, in vederea reducerii datoriilor grupului. Pana in prezent au fost realizate tranzactii de 1,6 miliarde de euro.
Catalin Dimofte, specialist in domeniul energiei, considera ca decizia italienilor de a vinde operatiunile locale a fost luata in urma cumularii a mai multor factori.
Pe langa argumentul invocat de italieni, Dimofte mentioneaza si ostilitatea impotriva cumparatorilor de filialele de distributie a energiei electrice, manifestata in ultima perioada in Romania.
De asemenea, a fost si scandalul in care au fost implicati un manager al Enel Romania si vicepresedinte al ANRE. In plus, lucrurile nu merg bine oricum pe piata energiei iar italienii au mai facut investitii substantiale si in zona energiilor verzi.
Specialistul mai spune ca Enel, a doua companie de utilitati in domeniul energiei din Europa, poate trece prin momente dificile dar acesta nu este nici pe departe un semn ca gigantul italian ar da faliment.
Cine ar putea cumpara
Catalin Dimofte anticipeaza ca Enel va gasi cu siguranta cumparatori pentru operatiunile din Romania scoase la vanzare, avand in vedere natura business-ului.
"N-am nicio indoiala ca nu va gasi cumparatori. Distributia de energie este o afacere foarte tentanta, nu obtii profit urias, dar e stabil, sigur. Aceste afaceri sunt rezistente la fluctuatii, nu sunt afectate de criza”, explica specialistul.
In opinia sa, un potential cumparator ar putea fi grupul german RWE, care de altfel a anuntat ca vor sa se extinda pe piata locala de furnizare a energie electrice, tintind un loc printre primii 10 furnizori de energie din tara.
Alt cumparator ar putea fi gigantul francez EDF. Contactati de catre DailyBusiness.ro, reprezentantii grupului nu au furnizat inca niciun comentariu.
De asemenea, tot mai interesate de domeniul energiei din Romania se arata si companiile chinezesti.
Dimofte anticipeaza ca in urma vanzarii acestor operatiuni, maxim 5% din angajatii Enel vor fi inlocuiti, in special cei din management. Acesta preconizeaza ca procesul in sine va dura foarte mult timp, luni, poate chiar si ani.
“Cehii de la CEZ au anuntat ca vor sa vanda din parcul eolian din Romania. Au trecut sase luni si nu s-a mai auzit nimic”, adauga Dimofte. In opinia sa, distributia si vanzarea de energie sunt mai usor de vandut, decat operatiunile din domeniul energiei regenarabile.
Privatizare de 820 mil. euro
In urma cu 6 ani, companiile Electrica SA si Enel au anuntat finalizarea procesului de privatizare a societatii Electrica Muntenia Sud. Italienii au preluat 64,4% din capital pentru 820 mil. euro, intr-una dintre cele mai mari tranzactii privind vanzarea unor companii de stat.
Pe langa Muntenia Sud, italienii de la Enel au mai cumparat si filialele Banat si Dobrogea de la Electrica.
Luna trecuta, liderul in distributia si furnizarea de energie electrica pe piata din Romania, Electrica SA, a obtinut aproximativ 1,95 miliarde lei din oferta publica initiala (”IPO”) constand intr-o oferta de actiuni si certificate globale de depozit (GDR) si admiterea la tranzactionare a actiunilor pe Bursa de Valori Bucuresti si a GDR-urilor pe Bursa de Valori de la Londra.
De ce isi vinde Enel operatiunile din Romania si cine le-ar putea cumpara
Sursa: DailyBusiness