De ce platesc romanii si nemtii pentru aproape orice cu bani cash

In timp ce bancile si gigantii tehnologiei se straduiesc sa promoveze sistemul de plata al viitorului, unii europeni precum nemtii, romanii si bulgarii se incapataneaza sa utilizeze in majoritatea cazurilor sistemul de plata al trecutului. Vezi cum se explica preferinta pentru cash in aceste tari UE.

Aproape 80% din tranzactiile din Germania se realizeaza cu bani in numerar, spre comparatie cu SUA unde procentul este mai mic de 50%, scrie qz.com. Iar cash-ul este principala metoda de plata si in cadrul tranzactiilor mari.

Plata in numerar este foarte des utilizata si in Romania si Bulgaria, tari care au trecut prin perioade de instabilitate valutara si crize financiare severe.

Potrivit analistilor, locuitorii tarilor care s-au confruntat cu inflatie puternica si crize ale sistemului bancar prefera sa “stranga banii la ciorap” decat sa constituie depozite la banci.

De asemenea, unele studii sugereaza ca, avand cash, acestia pot tine mai usor evidenta banilor si a cheltuielilor.

O alta explicatie ar putea fi ca nemtilor, spre exemplu, le place anonimitatea conferita de aceasta metoda de plata, care este in acord cu politica lor stricta privind dreptul la intimitate.

Un motiv pentru care nemtii prefera sa plateasca in numerar reiese si din istoria acestora. Ideea nu este ca lor le place sa foloseasca bani cash, ci ca ei au o aversiune fata de datorii si nu vor sa imprumute bani.

Numarul rau-platnicilor cu credite de consum este la un nivel foarte scazut in Germania. Aversiunea nemtilor fata de creditele ipotecare explica de asemenea de ce in aceasta tara procentul proprietarilor de locuinte este unul dintre cele mai mici din lume.

In 2011, doar 33% dintre nemti declarau ca detin un card de credit. Iar cele mai multe astfel de carduri nu prea sunt folosite.

In 2013, doar 18% din plati au fost realizate cu cardul in Germania, comparativ cu 50% in Franta si 59% in Marea Britanie.