Doar 36% dintre directorii generali din intreaga lume se declara “foarte increzatori” cu privire la perspectivele de crestere a propriilor companii in urmatoarele 12 luni, potrivit celei de-a 16-a editii a raportului PwC Global CEO Survey.
Acest procent este in scadere de la 40% anul trecut, respectiv de la 48% in 2011, insa se mentine in continuare peste valorile scazute inregistrate in 2010 (31%) si in 2009 (21%).
La nivel general, 28% dintre respondenti considera ca economia globala isi va continua declinul in 2013, doar 18% prognozand o redresare economica, iar 52% considera ca situatia va ramane neschimbata. In timp ce previziunile directorilor generali raman pesimiste, prognoza curenta indica o imbunatatire fata de anul trecut, cand 48% dintre acestia prognozau un declin al economiei globale in 2012.
Directorii generali din Europa de Vest s-au dovedit a fi cel mai putin increzatori in cresterea veniturilor companiilor lor pe termen scurt. Confruntati cu o recesiune in plina desfasurare, doar 22% dintre directorii generali din aceasta regiune s-au declarat increzatori in cresterea economica, procent aflat in scadere fata de nivelul de 27% inregistrat anul trecut si de 39% in 2011.
O tendinta similara este prezenta in America de Nord, unde increderea in cresterea economica pe termen scurt este de 33%, fata de 42% in 2012; in regiunea Asia-Pacific procentul inregistrat este de 36%, in scadere fata de 42% in 2012. Chiar si in Africa, considerata de multi drept o regiune economica cu perspective foarte bune de crestere, increderea directorilor generali in cresterea companiilor lor a scazut la 44%, de la 57% anul trecut.
Pe de alta parte, directorii generali din America Latina contrazic aceste tendinte globale. increderea acestora fata de cresterea veniturilor pe termen scurt s-a apreciat usor fata de anul trecut, ajungand anul acesta la 53%.
La nivel de tara, increderea variaza considerabil: 66% dintre directorii generali din Rusia sunt foarte increzatori, urmati indeaproape de cei din India (63%) si Mexic (62%). Acestora li se adauga directori din tari precum Brazilia (44%), China (40%), Germania (31%), Statele Unite ale Americii (30%), Marea Britanie (22%), Japonia (18%), Franta (13%) si Coreea, unde numai 6% dintre directorii generali sunt increzatori in cresterea veniturilor in anul urmator.
Pe termen lung, increderea directorilor generali se mentine la un nivel stabil, 46% dintre acestia aratandu-se increzatori in perspectivele de crestere din urmatorii trei ani, date similare celor de anul trecut. Directorii generali din Africa si Orientul Mijlociu sunt cei mai increzatori cu privire la cresterea veniturilor pe termen lung, procentele inregistrate fiind de 62%, respectiv de 56%. in America de Nord, 51% dintre respondenti se declara „foarte increzatori”, in timp ce in regiunea Asia-Pacific procentul este de 52%. Cea mai scazuta rata de incredere pe termen lung a fost inregistrata in Europa (34%).
Lansarea raportului a avut loc in prima zi a Forumului Economic Mondial de la Davos, in cadrul caruia Dennis M. Nally, Presedinte, PricewaterhouseCoopers International, a declarat: “Directorii generali continua sa fie precauti cu privire la perspectivele pe termen scurt si la redresarea economiei globale. Cu toate acestea, dat fiind nivelul accentuat de ingrijorare a directorilor generali fata de aspecte precum supra-reglementarea, datoriile guvernamentale sau instabilitatea pietelor de capital - nu constituie o surpriza faptul ca increderea acestora a scazut in ultimele 12 luni”.
“Am regasit directorii generali preocupati de riscurile curente. in mod strategic, acestia continua sa isi rafineze operatiunile, dorind sa taie costurile fara a reduce insa valoarea, in incercarea de a-si conduce companiile in aceasta perioada lenta. Directorii cauta, in mod organic, oportunitati de crestere, evitand cheltuieli majore care ar putea sa reduca resursele pentru viitor. Esentiala, de asemenea, este centrarea pe client, colaborarea cu acesta derulandu-se mai strans ca niciodata in cadrul programelor menite sa stimuleze cererea, loialitatea si inovarea in parteneriat cu acestia”, a mai adaugat Presedintele PwC International.
Ce ii ingrijoreaza pe directorii generali?
Pe masura ce conditiile economice dificile persista, directorii generali sunt din ce in ce mai ingrijorati cu privire la o arie mai larga de aspecte comparativ cu anul trecut. in capul listei, o ingrijorare comuna pentru 82% dintre respondenti se refera la incertitudinile cu privire la cresterea economica.
Transmitand un mesaj clar guvernelor din intreaga lume, alte aspecte subliniate sunt legate de deficitul fiscal (71%), supra-reglementarea (69%), precum si de lipsa stabilitatii in pietele de capital (61%).
Ingrijorarea directorilor generali cu privire la supra-reglementare a atins cele mai inalte cote din 2006 si pana in prezent. In ceea ce priveste raspunsul guvernelor, doar 12% dintre respondenti sunt de acord cu faptul ca tarile lor au redus povara reglementarii in ultimul an.
Raspunsul directorilor generali cu privire la amenintarile majore pentru cresterea afacerilor lor se refera la cresterea taxelor (62%), la disponibilitatea competentelor cheie (58%), precum si la costul energiei si al materiei brute (52%).
Reducerea instabilitatii
Pentru a construi organizatii care pot supravietui si care se pot dezvolta chiar si intr-o perioada de instabilitate, directorii generali urmaresc trei strategii specifice: tintesc ferestre de oportunitate, se centreaza pe client si isi imbunatatesc eficacitatea operationala.
-Identificarea ferestrelor de oportunitate
68% dintre directorii generali se concentreaza pe initiative atent selectate. Acestia analizeaza toate optiunile, realizeaza un numar redus de investitii inteligente si consolideaza resursele pentru a-si maximiza sansele de succes.
Aproape jumatate dintre directorii generali care identifica ferestre de oportunitate isi pun sperantele in cresterea de pe pietele in care sunt deja prezenti, in timp ce numai 25% se indreapta catre dezvoltarea de noi produse. in acelasi timp, doar 17% dintre directorii generali planuiesc noi fuziuni si achizitii.
Pentru cei care recurg la acestea, regiunile preferate sunt America de Nord si Europa de Vest, sugerand faptul ca directorii generali incearca sa identifice avantaje de pe urma unei perioade economice dificile, in cautarea unui chilipir.
China este prima pe lista tarilor considerate cele mai importante pentru cresterea viitoare, fiind mentionata de catre 31% dintre directorii generali, urmata de catre Statele Unite (23%), Brazilia (15%), Germania (12%) si India (10%).
In acest an, Indonezia a fost inclusa pentru prima data in lista primelor zece tari, plasandu-se cu doua pozitii mai sus decat Japonia. in randul companiilor mari (peste US$10 miliarde), China este vazuta drept cea mai importanta tara de catre 45% dintre respondenti, Statele Unite ajungand de aceasta data la un procent de 20%.
-Centrarea pe client
Aproape jumatate dintre directorii generali (49%) identifica modificarile in comportamentul de consum drept amenintari la adresa afacerilor lor si 51% au mentionat faptul ca prioritatea de investitii pentru urmatoarele 12 luni se refera la cresterea bazei de clienti. 82% dintre directorii generali anticipeaza modificari cu privire la cresterea acesteia si la strategiile de retentie - 31% avand in vedere schimbari majore.
-Cresterea eficacitatii operationale
Cresterea eficacitatii operationale reprezinta o prioritate pentru investitii. 77% dintre directorii generali au derulat initiative de reducere a costurilor in ultimele 12 luni, iar 70% planuiesc sa faca acest lucru in urmatoarea perioada.
Cu toate acestea, directorii generali sunt ingrijorati din cauza reducerilor nejustificate. Un indicator in acest sens: 48% dintre directorii generali au crescut numarul de personal din companii pe parcursul ultimelor 12 luni, in timp ce 25% l-au mentinut acelasi nivel.
Angajari si identificarea talentelor
Directorii generali isi pastreaza prudenta cu privire la planurile de crestere a personalului din anul urmator.
45% dintre acestia planuiesc sa recruteze in 2013 (un procent care a scazut de la 51% inregistrat in 2012), in timp ce 23% planuiesc sa reduca numarul total de angajati.
Analiza industriilor care recruteaza, cat si a celor care fac reduceri releva un aspect interesant. Directorii generali orientati catre cresterea numarului de personal provin din sectorul de servicii (56%), inginerie si constructii (52%), retail (49%) si sanatate (43%). in acelasi timp, directorii generali care planuiesc reduceri de personal provin in cea mai mare parte din sectorul bancar (35%), industria metalurgica (32%), silvicultura si industria hartiei (31%).
Indiferent de perspectivele de angajare, gasirea si pastrarea persoanelor potrivite raman provocari importante pentru directorii generali. Existenta competentelor cheie este considerata a fi una dintre amenintarile majore pentru perspectivele de crestere, fiind mentionata de catre 58% dintre respondentii din intreaga lume. Aceasta amenintare este mai acuta in randul companiilor mai mici si in regiuni de dezvoltare extinse, precum Africa, Orientul Mijlociu si Asia-Pacific.
Cei mai ingrijorati de acest aspect sunt directorii generali din sectorul minier (75%), inginerie si constructii (65%), comunicare (65%), tehnologie (64%) si asigurari (64%).
In acest context, nu este surprinzator faptul ca mai mult de trei patrimi (77%) dintre respondenti spun ca anticipeaza schimbari in strategia companiei privind managementul talentelor in urmatoarele 12 luni, si aproape o patrime (23%) se asteapta ca aceste schimbari sa fie majore.
Consolidarea increderii publice
Directorii generali recunosc nevoia de a consolida increderea unui set mai larg de stakeholderi. 37% dintre respondenti sunt ingrijorati ca lipsa de incredere in industria pe care o reprezinta poate pune in pericol cresterea companiei, si 57% planuiesc sa se concentreze mai mult pe promovarea eticii in afaceri.
De asemenea, aproape jumatate dintre directorii generali (49%) au in plan intensificarea eforturilor in vederea reducerii amprentei de carbon in urmatoarele 12 luni.
Pentru cea de-a 16-a editie a raportului anual al PwC, Global CEO Survey, au fost realizate 1.330 de interviuri in 68 de tari in ultimul trimestru al anului 2012. 312 de interviuri au fost realizate in Europa de Vest, 449 in regiunea Asia-Pacific, 165 in America Latina, 227 in America de Nord, 95 in Europa Centrala si de Est, 50 inAfrica si 32 in Orientul Mijlociu.
Directorii generali la nivel global isi pierd increderea in perspectivele de crestere economica
Sursa: Daily Business