Guvernul pregateste o masura fiscala asteptata cu interes in mediul economic. De la 1 iulie, va reduce TVA-ul la paine la 9%, pentru 6 luni. Este un experiement fiscal prin care autoritatile vor sa afle daca reducerea taxelor se va transpune in ieftinirea produselor si diminuarea evaziunii fiscale. Daca ar reusi, pretul painii ar urma sa scada cu 30-40%.
Romanii consuma in medie, anual, 105 kilograme de produse de panificatie, in timp ce media europeana este de 75 de kilograme. Painea este pentru multi romani un aliment de baza.
Cum romanii mananca paine pe banda rulanta, a ajuns sa se produca paine oriunde, in orice conditii. Nu de putine ori, am vazut la televizor imagini cu fabrici improvizate, in spatii mizerabile.
Pentru a tine pretul jos, evazionistii fac rabat la calitatea painii. V-ati intrebat vreodata de ca painea ieftina pe care o cumparati de la coltul strazii e mai mult coaja si prea putin miez? De ce atunci cand o tai, nu mai ramane nimic din ea, se face firimituri? Nu ati sesizat faptul ca coca pare uneori lipicioasa, ca are o culoare ce variaza?
Specialistii din panificatie spun ca acestea ar fi principalele ''semnale'' ca painea pe care ati cumparat-o este inferioara calitativ si riscati sa va imbolnaviti. A fost produsa ''la negru'', in brutarii ilegale, unde ce nu se vinde, se refoloseste!
Insa romanii inchid ochii si cumpara, fiind influentati de pret.
Piata a explodat in plina criza
Astfel s-a ajuns ca piata painii la negru sa explodeze in criza. De la 40-50%, brutariile de cartier au ajuns la afaceri totale de 1 miliard de euro, devenind principalul jucator din piata, cu o cota intre 60 si 80%.
“70% din painea produsa si vanduta in Romania este la negru, nu se plateste niciun fel de taxa”, a declarat Aurel Popescu, presedintele Rompan.
“Cum sa concurezi cu evazionistii, cand ei nu platesc nimic, totul e profit? Reducerea TVA-ului la 9% este singura masura prin care putem schimba ceva, pentru ca toate controalele facute la acestia nu au avut niciun. Au inchis sediul controlat, au deschis altul”, explica Popescu.
Prin scaderea taxelor, spun producatorii, ar putea produce mai ieftin, iar acest lucru s-ar regasi in pret. In plus, o reducere a fiscalitatii i-ar determina pe multi dintre brutarii la negru sa isi scoata afacerile la lumina, pentru ca n-ar mai avea motiv sa lucreze la negru.
Viorel Morarescu, director general in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, spera ca proiectul pilot de reducere a TVA la paine sa aiba succes.
“Efortul bugetar este estimat la 82 milioane lei. Speram sa se reduca evaziunea fiscala in industria painii si a panificatiei la nivelul de 10-15 %, comparabil cu nivelul UE, cu posibilitati de crestere a venitului bugetar cu 25 milioane euro si a venitului minim garantat in Romania, in paralel cu cresterea calitatii si securitatii produselor romanesti”, a spus acesta.
Pretul face diferenta
Producatorii legali spera ca, odata cu scaderea TVA, pretul painii sa scada.
''Pretul a facut si va face tot timpul diferenta. Diferenta dintre costul unei paini care include taxe si cea facuta la negru e de pana la 40%. In pretul de vanzare, nu e mare diferenta, pentru ca cei care o vand n-au niciun motiv sa o vanda cu mult sub pretul pietei'', a explicat Aurel Popescu, seful Rompan.
Pentru consumatori, prezenta painii la negru poate fi relevanta doar din prisma sanatatii. Painea la negru poate reprezenta un pericol pentru sanatate in conditiile in care nimeni nu controleaza conditiile igienice in care painea a fost produsa.
Pentru producatorii legali, a ajuns o mare problema. Ei se tem ca, daca statul nu va lua masuri pentru a controla fenomenul, ar putea ajunge la faliment.
Potrivit lui Popescu, din cauza pietei negre, in primele doua luni ale acestui an vanzarile de paine ale producatorilor fiscalizati au inregistrat cea mai mare pierdere din ultimii ani, respectiv 25%.
Dincolo de reducerea TVA la paine, reprezentantii patronatelor mai cer, printre altele, monitorizarea caselor electronice de marcat fiscale utilizate in comertul ambulant, in special a celor utilizate de mijloacele de transport. Toate solicitarile le puteti citi, pe larg, aici
FMI se opune experiementului
Interesant este ca, pentru a reduce TVA-ul la paine, autoritatile vor trebui sa infrunte FMI. Un alt moment semnificativ, asteptat cu interes de experti.
Fondul Monetar International (FMI) nu considera oportuna scaderea TVA la produsele de panificatie, potrivit declaratiilor sefului misiunii FMI, Erik de Vrijer.
"Nu este o idee buna sa se fragmenteze sistemul fiscal, sa aveti scutiri, cote mai mici si complicatii de genul acesta. Experienta din alte tari ne arata ca daca reduci cota de TVA la restaurante, hoteluri, la anumite produse acesti bani vor ajunge in alta parte", a declarat Vrijer, conform Agerpres.
“Va fi interesant de vazut cum vor negocia autoritatile la urmatoarea vizita a FMI aceasta problema. Dincolo de intentiile Bucurestiului, fara viza FMI va fi destul de greu de pus in practica reducerea TVA la paine. Nu este exclus ca Fondul sa ameninte cu suspendarea acordului de finantare cu Romania”, a explicat analistul Cristian Dinulescu.
Daca va reusi, totusi, sa reduca TVA-ul la paine, va fi de asemenea interesant de vazut daca masura isi va atinge scopul – reducerea preturilor si a evaziunii fiscale. “Ma tem ca producatorii vor tine de pret si isi vor baga in buzunar profitul rezultat din reducerea taxelor”, explica analistul.
Premierul Victor Ponta se arata, recent, extrem de optimist privind efectele reducerii TVA.
"TVA-ul la paine sa-l reducem la 9% pe tot lantul de productie si daca, pana la sfarsitul anului, se arata ca in felul asta o sa oprim evaziunea fiscala, cu 9% o sa incasam mai multi bani decat cu 24% si cu evaziune, atunci ne permitem mai departe pentru fructe, pentru legume, pentru produse bio, pentru carne la un moment dat. Gasim si alte produse unde vom putea aplica acest sistem", a spus premierul Romaniei.
Experimentul TVA la paine. Cum spera statul sa ieftineasca alimentele si sa reduca evaziunea
Sursa: Daily Business