Cresterea TVA si scaderea salariilor in 2010 nu ar mai fi fost necesare daca administratia fiscala ar fi avut un randament la colectarea TVA similar celui din Bulgaria, de 71%, in Romania procentajul fiind de 54%, afirma avocatul Gabriel Biris, expert in fiscalitate.
Biris a comparat rezultatele obtinute de administratia fiscala din Romania cu cele ale administratiei din Bulgaria, care a reformat institutia in urma cu cativa ani, proces pe care il va derula si ANAF in urmatorii ani.
"La TVA, randamentul nostru de colectare este de 54%, fata de cota teoretica. Deci in loc de 24%, noi strangem 13%, ceea ce inseamna o pierdere cam de doua ori cat deficitul bugetar, doar din TVA", a afirmat intr-o conferinta de presa Gabriel Biris.
El a aratat ca Bulgaria are un randament de colectare de 71%, cu 17 puncte procentuale peste nivelul inregistrat in Romania.
"Diferenta de 17%, daca o aplicam la baza noastra mai mare, rezulta ca, daca administratia noastra fiscala ar fi fost cel putin la fel de competitiva ca cea bulgareasca, in 2010 n-ar fi trebuit marit nici TVA, nici scazute salariile", a mai spus Biris.
Potrivit intelegerii dintre autoritatile romane si expertii FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, ANAFva fi reorganizata in urmatorii trei ani, iar activitatea celor 221 de administratii financiare va fi concentrata in 8 directii regionale si 47 de birouri locale.
Sumele colectate din TVA reprezinta 25-26% din veniturile la bugetul general consolidat.