Statele europene au stabilit vineri ca firmele online care au sediile in afara Uniunii Europene trebuie sa se conformeze reglementarilor comunitare la capitolul protectiei datelor personale, primele vizate de implementarea masurilor fiind companiile Google si Facebook.
Acordul statelor UE privind obligarea unor companii precum Google si Facebook sa se conformeze reglementarilor europene este primul pas al unei reforme ample de inasprire a masurilor privind respectarea drepturilor la viata privata.
"Toate companiile care opereaza pe teritoriul european trebuie sa aplice reglementarile comunitare", a avertizat comisarul UE pentru Justitie, Viviane Reding, dupa o reuniune desfasurata in Luxemburg.
Pozitia adoptata de reprezentantii statelor europene este sustinuta de Curtea de Justitie a Uniunii Europene.
Comisia Europeana si Germania au criticat in termeni duri modul in care autoritatile americane acceseaza date private, dupa dezvaluirile facute de Edward Snowden, fost consultant al Agentiei americane pentru Securitatea Nationala, noteaza agentia Reuters, potrivit Mediafax.
Agentia americana de informatii NSA este foarte aproape sa creeze un "computer cuantic", capabil sa decripteze aproape orice codificare, scria in ianuarie The Washington Post, care cita documente divulgate de catre fostul consultant Edward Snowden.
Potrivit acestor documente, calculatorul la care lucreaza NSA ii va permite sa sparga codurile informatice care protejeaza secrete bancare, medicale, informatii guvernamentale sau din lumea afacerilor.
Facebook si Google, "victime" ale dezvaluirilor lui Snowden. Vezi ce li se impune in UE
Sursa: DailyBusiness