Ministrul IMM-urilor Maria Grapini a incercat marti ne convinga ca introducerea impozitului forfetar, cel mai probabil de la 1 iulie, va aduce beneficii firmelor, urmand ca sumele platite sa fie si de trei ori mai mici decat in cazul impozitului pe profit.
"Noul impozit este cel mai etic mod de plata si este de trei ori mai putin decat plata a 16% impozit pe profit, intr-o inregistrare corecta", a afirmat Grapini.
In mod normal, ar fi trebuit sa urmeze argumentele, insa acestea nu au venit. In loc sa ofere detalii concrete despre impozitul care va afecta mare parte din economie, ministrul IMM-urilor a precizat doar ca va fi aplicat diferentiat, pe baza codurilor CAEN.
Viitoarea modalitate de impozitare a firmelor va inlocui impozitul de 3% pe afaceri sau 16% pe profit si va fi o suma fixa Maria Grapini, ministrul pentru IMM-uri
Declaratiile evazive vin dupa ce, anterior, se remarcase cu declaratii la fel de abstracte privind calculul impozitului, fara a prezenta date concrete.
"Pentru fiecare cod CAEN am identificat care sunt indicatorii relevanti care i-ar permite operatorului economic sa faca un anumit venit. Concret, ce il influenteaza pe un hotelier din Bucuresti, din Covasna etc in functie de marimea hotelului, de locatie, de capacitate?", a spus Maria Grapini.
"Si atunci la restaurante am luat alti indicatori relevanti, la service auto si reparatii auto alti indicatori relevanti si suma pe care o stabilim prin acest studiu pe care l-am propus Ministerului de Finante este o suma fixa care a provenit plecand de la istoricul cat s-a platit in 2011 impozit corectat cu acei indicatori relevanti", a adaugat ministrul.
Ce se stie sigur, in acest moment, este ca statul are nevoie de bani ca de aer si ca va taxa in sistem forfetar toate serviciile cu potential de evaziune - pensiuni, hoteluri, baruri, restaurante, saloane de infrumusetare, spalatorii auto, ateliere de croitorie, ateliere de incaltaminte etc - la care cheltuiala administrativa pentru plata impozitului pe profit este mare si pentru intreprinzator, si pentru stat (ca sa verifice si sa controleze fiecare locatie).
Premierul Victor Ponta declara marti ca noua “filozofie” fiscala pe care vrea sa o adopte Guvernul vizeaza concentrarea controalelor fiscale la marile, companii si in zonele cu potential de evaziune (carburanti, comert, legume, fructe etc.).
“Trebuie sa incetam sa controlam buticarii de 7 ori, doar ca sa ne facem ca muncim”, a spus Ponta cu referire la activitatea inspectorilor fiscali.
Simularile lui Grapini
Ministrul IMM-urilor vrea sa ne convinga ca noul impozit forfetar nu va avea impactul catastrofal pe care l-a avut forfetarul lui Boc, din 2009. Peste 100.000 de firme s-au inchis atunci dupa ce Guvernul a decis sa impoziteze toti agentii economici, cu sau fara activitate.
Atunci a facut cu adevarat “curatenie” in economie, zeci de mii de locuri de munca fiind pierdute. Grapini spune ca a facut o serie de simulari de calcul privind aplicarea impozitului si ca nu se va intampla asa.
"Pentru prima data in Romania am propus un studiu pilot pe cod CAEN, pentru ca altfel se obtine venit si profit din industria hoteliera, altfel se obtine din restaurante si altfel din service auto. Am facut un studiu pe patru coduri CAEN", a spus ministrul intr-o conferinta.
Impozitul care stimuleaza
Analistii si expertii fiscali nu par convinsi de rezultatele pozitive ale studiului. “O taxa in plus este in plus oricum ai spune. Nu poti sa spui ca stimulezi mediul de afaceri impunand un nou impozit. E aberant”, afirma analistul economic Cristian Dinulescu.
“Este foarte interesant de vazut daca, prin acest impozit, statul va reusi sa aduca la lumina aceste sectoare. Eu unul ma indoiesc. Atata timp cat statul nu va incuraja mediul de afaceri cu facilitati fiscale, nu cu taxe suplimentare, se vor gasi intotdeauna metode de evaziune”, a mai spus acesta.
Cine va beneficia de pe urma noului sistem de taxare?
“Teoretic, efectele introducerii modului de impozitare forfetar ar putea fi benefice atat pentru contribuabilii care vor fi subiectii acestuia, cat si pentru stat, cata vreme conditiile care fac necesara introducerea acestui mod de impozitare sunt indeplinite, obiectivele minimale precizate au fost avute in vedere, principiile nelimitative expuse anterior vor fi respectate”, a declarat Alin Chitu, Tax Senior Manager, Tuca Zbarcea & Asociatii Tax.
"Statul se va asigura de plata unei parti din impozitele datorate de catre firme, eliminandu-se astfel posibilitatea acestora de a se sustrage de la plata lor. Pe de alta parte, se va ajunge la disparitia de pe piata locala a firmelor paravan si a celor care nu au nicio activitate economica", a mentionat Chitu.
El crede ca acest sistem forfetar va dezavantaja firmele mici, care supravietuiesc in conditiile de contractie a cererii, inregistreaza venituri reduse, si "vor intampina dificultati in a-si gasi resursele financiare pentru a-si continua activitatea".
Acest sistem forfetar, daca nu va fi bine gandit, poate fi catastrofal pentru multe firmeMirela Serban, managing partner R&M Audit Contabilitate
„Este insa adevarat ca nu se poate ca o afacere sa fie in permanenta pe pierdere de ani de zile si sa nu plateasca nimic la taxele si impozitele catre stat, asa incat pentru bugetul de stat ar putea fi o forma rapida de colectare, dar nu cred ca in ansambl ar fi o alegere sanatoasa”, a adaugat Mirela Serban, managing partner R&M Audit Contabilitate
“Ramane de vazut daca vom avea un proiect de act normativ care sa precizeze cu claritate subiectii si domeniile de activitate economica ce sunt reglementate de acest mod de impunere forfetar si care sa fie supus dezbaterii publice”, a precizat Chitu.
Taxa pe scaun, pat si saorma
Cum va arata noul impozit ramane, pentru moment, un mister. Desi a fost negociat si renegociat cu "partenerii sociali" (patronate, sindicate), nu a “transpirat” niciun detaliu legat de cuantumul si domeniile in care va fi aplicat impozitul.
Ce se stie, pe surse, este ca, de exemplu in sectorul hotelier, statul ar putea impune un impozit de 130 de euro/an pentru fiecare camera. La restaurante si cluburi, vor fi taxate locurile la mese (capacitatea maxima), iar la saloanele de coafura si spalatorii auto, potentialul maxim de castig lunar – cati clienti pot avea pe metru patrat si cate masini pot fi operate in fiecare zi.
CNIPMMR (organizatia patronala a IMM-urilor) a propus autoritatilor ca pe langa amplasament, sezonalitate sau vad comercial, la stabilirea impozitului forfetar sa se tina cont si de numarul de angajati si sa se acorde o reducere de 5% la impozit pentru fiecare angajat.
FINANTE-BANCI Aberatia de impozitare. Cum vrea Guvernul sa ne convinga ca forfetarul e profitabil!
Sursa: Daily Business