Ultimul colos din Chengdu, China, a fost inaugurat pe 28 iunie. Are o suprafata de 1,76 milioane mp si aduce mai mult cu un oras, cuprinzand magazine, birouri, teatre, doua hoteluri de cinci stele, patinoar si parc acvatic cu plaja proprie, scrie International Business Times.
Cand vine vorba de superlative in materie de constructii, chinezii se afla cu siguranta in primul esalon. Republica Populara Chineza gazduieste deja, printre altele, cel mai mare mall si muzeu din lume sau cele mai inalte statui si platforme de observare.
Incepand de saptamana aceasta, lista s-a marit, odata cu aparitia unei cladiri-gigant.
New Century Global Centre, asa cum a fost denumit proiectul, se afla la cativa kilometri de consulatul Statelor Unite, in provincia Sichuan, si reprezinta o parte a Chinei in care costurile scazute si subventiile acordate de guvern au dus la o crestere constanta a Chengdu, capitala provinciei. Orasul are o populatie de 14 milioane de locuitori si planuieste sa isi extinda reteaua de metrou de la doua la zece magistrale, pana in 2020. Constructia unui nou aeroport se afla si ea in plan. Piesa de rezistenta este plaja artificiala de 1.500 metri patrati, alaturi de o faleza, cateva pasarele si terase in care pana la 6.000 de oameni se vor putea delecta cu preparate din fructe de mare. Linia orizontului a fost si ea inlocuita cu un ecran gigant, pe care se va proiecta rasaritul si apusul. Acestal va produce inclusiv briza pentru surferi.
Cladirea New Century Global Center din Chengdu este atat de mare incat beneficiaza de propriul soare artificial. Si, la cei 500 metri lungime, 400 metri latime si 100 metri inaltime, este destul de mare incat sa cuprinda de trei ori Pentagonul sau de 20 de ori opera din Sydney, potrivit autoritatilor locale.
Pe langa mallurile pe care le gazduieste, teatrele, hotelurile de lux, patinoarul si plaja artificiala, New Century Global Center cuprinde si o replica a unui sat mediteranean, chinezii fiind recunoscuti pentru placerea de a copia orasele europene. Recent, asiaticii au ridicat inclusiv o clona a orasului italian Florenta, cu tot cu fantani ornamentale, mozaicuri, poduri si canale.
Exteriorul structurii gigant are forma unui val, in timp ce la interior se pastreaza tematica maritima, in ciuda faptului ca cel mai apropiat ocean este la o mie de kilometri departare. Soarele artificial, ce va straluci 24 de ore din 24, adauga si el putina lumina in viata locuitorilor obisnuiti cu ceata si fumul poluant care invaluie de regula orasul.
Guvernul mizeaza pe Chengdu, sperand sa devina capitala economica din vestul Chinei. PIB-ul orasului a depasit 130 de miliarde de dolari la sfarsitul lui 2012.
Iar planurile orasului pentru dezvoltare nu se opresc aici. O alta structura masiva urmeaza sa apara in curand, in imediata apropiere, cu atribute la fel de spectaculoase. Proiectul, creat de arhitectul de origine irakiana Dame Zaha Hadid, pentru Beijing, a fost deja copiat de un dezvoltator in Chongquing, un oras din sud-vestul Chinei, ramanand de vazut doar care din cele doua cladiri va fi terminata prima. Zaha Hadid, al caruit complex denumit Wangjing Soho va consta in trei cladiri sub forma de pietre si va gazdui birouri si un complex comercial, si-a dezvaluit schitele in august 2011. Aceasta spera ca proiectul sa fie finalizat anul viitor. In acelasi timp, o constructie denumita Meiquan 22nd Century, despre care toata lumea spune ca este copia fidela a primei, se inalta in orasul Chongquing. Dezvoltatorii complexului Soho sunt ingrijorati ca proiectul Meiquan are un ritm de constructie mult mai rapid si ca va fi terminat inaintea originalului.
“Este posibil ca plagiatorii din Chongqing sa fi pus mana pe niste schite digitale ale proiectului. Din ele si-ar fi putut sa dea seama cum sa ridice o constructie similara, dar asta nu ar fi decat un simulacru de arhitectura”, a declarat Satoshi Ohashi, unul dintre proiectantii de la Zaha Hadid Architects.
Din pacate pentru dezvoltatori, legea din China este destul de vaga in aceasta privinta.
“Pana in acest moment nu exista in China un act normativ care sa reglementeze dreptul de proprietate intelectuala in domeniul arhitecturii”, se arata intr-o revista de profil. Mai mult, se precizeaza ca, odata ajunsi in instanta, cel mai probabil plagiatorii vor avea de platit niste daune, dar ca nu li se va interzice sa isi continue lucrarea.
Zaha Hadid, arhitectul care a creat si Centrul Acvatic pentru Olimpiada de la Londra, are in prezent 11 proiecte in desfasurare in China. Si tot Hadid este cel care se ocupa de ridicarea casei lui Naomi Campbell, finantata de miliardarul rus Vladislav Doronin. Aceasta are 2.650 de metri patrati si in ea isi gasesc locul o sauna finlandeza, o baie turceasca si o piscina care se poate transforma in ring de dans.