Aproape 5,7 milioane de tineri din Uniunea Europeana nu au un loc de munca. Cifra este extrem de ingrijoratoare in conditiile in care un sfert din persoanele cu varsta sub 25 de ani sunt somere. In Spania, mai bine de unul din doi tineri nu au un job, iar numarul lor creste alarmant de la o luna la alta.
In ultimii patru ani, in care statele membre ale Uniunii Europene au fost puternic lovite de criza economica, rata somajului in randul tinerilor a explodat. Daca in octombrie 2008, rata somajului se ridica la 15,9%, in aceeasi luna a acestui an, indicatorul se situa la 23,4%.
Situatia cea mai critica este in Spania, acolo unde rata somajului a ajuns la 26,2%, iar in randul tinerilor – la 55,9%. Adica mai bine de unul din doi tineri spanioli nu au un loc de munca. La fel, in Portugalia, 39,1% din persoanele sub 25 de ani sunt somere. In Italia, rata somajului in randul tinerilor se ridica la 36,5%.
„Statisticile privind somajul in randul tinerilor sunt socante. Dar, in statistici, sunt inclusi doar tinerii apti de munca si cei care vor sa munceasca. Exista insa si un grup foarte mare de tineri care sunt descurajati in asemenea misura incat se indeparteaza de piata muncii”, a explicat Massimiliano Mascherini, din cadrul Fundatiei Europene pentru imbunatatirea conditiilor de trai si de munca, potrivit publicatiei olandeze „Trouw”, citata de Presseurop.
Publicatia olandeza mai arata ca, in total, numarul tinerilor europeni care nu sunt angajati si nici nu sunt inscrisi la studii este de aproximativ 14 milioane. Criza a determinat aceasta crestere exponentiala, dar ca exista decalaje foarte mari intre unele tari. Sociologii se arata ingrijorati de efectele sociale si medicale pe care cresterea somajului le-ar putea avea in randul somerilor.
Un tanar din napoli care este somer de mai mult timp, o mama adolescenta din landul german Sachsen-Anhalt, un elev din Lelystad (Olanda) care a abandonat liceul, un tanar deprimat si sedentar din Vilnius (Lituania) – toti sunt tineri vulnerabili care nu-si gasesc un loc de munca, scrie „Trouw”.
Romania, unde rata somajului este de 6,9%, nu a raportat date privind tinerii someri in luna octombrie, insa potrivit ultimelor raportari, din august 2012, rata somajului era de 23%.