In cadrul constructiilor pe structura metalica halele industriale sunt cea mai intalnita si cea mai practica metoda de construire in domeniul industrial si comercial. Datorita multiplelor avantaje halele metalice cunosc o crestere anuala de peste 40% potrivit unor surse din domeniul constructiilor.
Avantajele constructiilor hale metalice sunt multiple, dupa cum urmeaza:
- asigura functionalitate si consum de material redus;
- garantie a produsului final, prin certificarea produselor utilizate.
De asemenea, alegerea halelor metalice ca solutie constructiva permite extinderea si crearea de spatii noi mult mai usor si rapid decat in cazul constructiilor de beton.
Halele metalice reprezinta principala forma constructiva a constructiilor industriale si pot avea una sau mai multe deschideri.
Acest tip de constructii au drept scop, satisfacerea celor mai diverse preferinte ale potentialilor clienti: depozitare, productie, agricultura, ferme zootehnice, industria alimentara, service auto, show room sau constructii provizorii.
Halele metalice sunt alcatuite, total sau partial, din profile laminate, table si alte elemente auxiliare.
Clasa de calitate si marca otelului este aleasa de proiectant, in functie de solicitarile la care este supusa constructia, dimensiunile constructiei, conditiile de exploatare si modul de lucru.
Printre avantajele utilizarii otelului pentru realizarea halelor metalice se numara :
- maleabilitate - otelul poate fi sudat, gaurit, deformat , taiat, , decupat
- se pot realiza deschideri libere foarte mari
- constructiile se pot extinde foarte usor
- pot fi facute modificari structurale
- suporta toate tipurile de incarcari
Structura metalica a halei poate servi numai pentru sustinerea acoperisului, sau poate sa mai sustina si utilajele de ridicare si de transport si alte instalatii industriale. Diversitatea mare a domeniilor in care se folosesc halele metalice si a conditiilor pe care trebuie sa le indeplineasca, conduce la tipuri de hale cu forme si alcatuiri foarte variate.