Iesim in sfarsit din criza? Cum vad Romania doi giganti din business

Iesim in sfarsit din criza? Cum vad Romania doi giganti din business

Riscurile sunt sub control.Dupa doi ani de ajustari, economia este stabilizata si 2013 va aduce un reviriment, sustin la unison doi dintre cei mai importanti oameni de afaceri care au legatura cu Romania, directorul general al Erste, Andreas Treichl, si Greg Konieczny, vicepresedintele executiv Templeton Emerging Markets Group si administratorul Fondului Proprietatea.

Masurile de austeritate luate in ultimii ani incep sa isi arate roadele. Dupa un an 2012 in care economia s-a stabilizat, cat de cat, in acest an am putea sa vedem un reviriment, spun cei doi oameni de afaceri.

“Riscurile sunt sub control in Romania, dupa deprecierile masive de active din 2011 si 2012”,  a declarat directorul general al Erste, Andreas Treichl, intr-un interviu acordat ziarului Wirtschaftsblatt din Austria, citat de Agerpres.

Spre deosebire de situatia din Ungaria, seful Erste crede ca “in Romania, 2013 va fi semnificativ mai bun”. 

BCR, banca aflata in portofoliul Erste, a publicat joi un raport in care afirma ca “economia romaneasca va trece printr-un proces gradual de revenire in 2013, ajutata de factori locali si internationali care arata mai promitator in comparatie cu anul trecut”. 

Romania este o tara cu sanse enorme si trebuie profitat de eleAndreas Treichl, director general Erste

“Este mult mai usor pentru Romania sa depaseasca criza decat pentru alte tari - inca poate atrage multi bani de la UE, cu productivitatea sta foarte bine, sistemul bancar este lichid si functioneaza bine, situatia bugetului si multi indicatori macroeconomici s-au imbunatatit dramatic in ultimii ani. Romania are nevoie disperata de infrastructura si indiferent cine conduce Romania noi vrem sa contribuim pentru rezolvarea acestei slabiciuni", declara, anterior, Andreas Treichl.

Andreas Treichl
Andreas Treichl

La randul sau, Greg Konieczny, vicepresedintele executiv Templeton Emerging Markets Group, spune ca “perspectivele economice ale Romaniei sunt incurajatoare, intrucat tara a inregistrat progrese considerabile in ultimii cativa ani. Romania este acum bine pozitionata pentru a depasi media de crestere economica din UE in 2013”.

Ne asteptam sa vedem o schimbare pozitiva in evolutia economica a tarii in urmatoarele 12 luniGreg Konieczny, manager Fondul Proprietatea

Cifrele arata in mod clar ca situatia macroeconomica a tarii este foarte solida, spune Greg Konieczny.

Romania are o datorie publica scazuta (33,3% din PIB), comparativ cu Republica Ceha (41,2%), Polonia (56,3%) sau Ungaria (80,6%), si mult sub media UE de 82,5% . Tara are, de asemenea, rezerve valutare substantiale si a reusit sa mentina sub control deficitul bugetar si deficitul de cont curent. 

“Fundamentele solide sunt, de asemenea, reflectate de piata de credit default swaps (CDS), unde la data de 21 ianuarie 2013, spread-ul Romaniei era de doar de 190, comparativ cu 383 pentru Portugalia, 276 pentru Ungaria, 251 pentru Spania, si 228 pentru Italia . Romania are, de asemenea, un avantaj fata de tarile similare din regiune, datorita nivelurilor de impozitare relativ scazute”, afirma acesta, intr-o analiza privind perspectivele Romaniei.
Si acordul cu FMI, ce ar urma sa fie cel mai probabil prelungit, constituie o garantie pentru investitori. 

“Un asemenea acord reprezinta o plasa de siguranta care ar proteja tara de orice crestere a riscurilor financiare internationale (care in caz contrar pot aduce o crestere a costurilor de finantare bugetara). In plus, va asigura adoptarea unor reforme necesare in sectoarele-cheie, inclusiv cel al energiei si al  transporturilor”, a mai spus acesta.

Greg Konieczny
Greg Konieczny


De unde va veni cresterea economica? Potrivt BCR, “resursele publice suplimentare furnizate economiei de catre guvern, o recolta agricola normala dupa seceta severa din 2012 si o redresare minora a cererii externe vor sustine o crestere economica de 1,1%.

Konieczny spune ca importante vor fi investitiile statului, absorbtia fondurilor europene si sustinerea consumului intern, asta in conditiile in care exporturile vor marca un avans minor.

“Am vazut deja o redresare a consumului in 2012 fata de nivelurile foarte scazute care au urmat dupa masurile de austeritate din 2009 si 2010. Aceasta redresare ar trebui sa fie sprijinita in continuare de cresteri salariale (inclusiv de cele recente din sectorul public), precum si de o rata scazuta a somajului (7,3% la sfarsitului trimestrului al treilea din 2012 ), care ar trebui sa se reflecte intr-o imbunatatire a asteptarilor pietelor financiare. La randul lor, investitiile ar trebui sa fie alimentate de o mai mare absorbtie a fondurilor UE, pe masura ce tot mai multe licitatii publice pentru constructia autostrazilor si a cailor ferate sunt finalizate cu succes, in conformitate cu standardele UE”, a declarat acesta.

Ce riscuri prezinta Romania

In discursul sustinut miercuri, cu ocazia aniversarii a doi ani de la listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti, Greg Konieczny a tras si un semnal de alarma.

Suntem dezamagiti de lipsa de progres in implementarea programului de listari ale companiilor de stat si a managementului profesionist si a Consiliilor de Administratie independente, conform OUG 109/2011. Speram ca Guvernul va accelera aceste reforme, care vor contribui la o mai buna performanta si competitivitate a acestor companii”, a mai spus acesta.

Daca Guvernul isi va respecta angajamentele, atat seful Erste cat si cel de la Fondul Proprietatea cred ca economia va creste cu mai mult de 1% in acest an. 

„Daca fundamentele solide ale Romaniei sunt cuplate cu dorinta Guvernului de a pune in aplicare reformele, credem ca tara are potentialul de a ajunge printre liderii cresterii economice in Uniunea Europeana”, a afirmat, optimist, Greg Konieczny.

Guvernul Ponta estimeaza ca Romania va inregistra in acest an o crestere economica de 1,6%.