Importanta otelului in evolutia zgarie-norilor

Designerii si constructorii cauta permanent noi metode de a optimiza materialele de constructie, pentru a executa constructii mai inalte si mai usoare, dar in acelasi timp foarte rezistente.

Multe dintre constructiile (zgarie-norii) cu dimensiuni impresionante si design inovativ, din motive structurale sunt realizate pe schelete din otel.

Termenul de zgarie-nori a evoluat de-a lungul timpului. Fiind utilizat initial pentru cladiri de 10 - 20 etaje, acelasi termen a a ajuns spre sfarsitul secolului XX sa fie folosit pentru a descrie constructiile cu o inaltime mai mare de 40 sau 50 de etaje.

Dezvoltarea societatii moderne si urbanizarea au stransa legatura cu utilizarea otelului. Daca in anul 1950, in lume, erau doar 11 cladiri care depaseau 200 m, astazi exista peste 935 de cladiri mai inalte de 200 m, la nivel mondial si numarul lor este in crestere. Este important de precizat ca inainte de anii 1800 otelul era foarte scump si dificil de produs.

In zilele noastre cladirile trec printr-o alta transformare, nu doar ca zgarie-norii continua sa se ridice mai inalti cu fiecare noua constructie, dar tehnologia asistata de calculator este in masura sa permita designerilor vizualizarea cladirilor in versiune tridimensionala inainte de a incepe lucrul. In anii ce urmeaza zgarie-norii vor depasi inaltimile conventionale si vor capata forme atipice.

Produsele metalurgice din otel create astazi sunt foarte rezistente, astfel incat rezulta structuri din ce in ce mai usoare, de asemenea acestea  permit metode elegante si eficiente din punct de vedere al costurilor pentru a obtine spatii deschise pe distante mari.

Otelul este materialul ideal care intampina intr-un mod sustenabil nevoile, in crestere, ale societatii pentru cladiri rezidentiale si de birouri.

Dorinta de constructii mari nu este una noua. Cladiri mari au fost folosite de-a lungul istoriei pentru a evidentia puterea si bogatia; pentru a onora lideri sau credinte religioase; pentru a sfida limitele a ceea ce este posibil; si chiar o simpla concurenta intre proprietari, familii, arhitecti si constructori.